Nederlandse banken kunnen weer gerust ademhalen. Het is niet nodig om Amerikaanse klanten te weigeren die geen Amerikaans belastingnummer (TIN) aanleveren. De overheid in Washington werkt aan nieuwe richtlijnen. Nederlandse banken hoeven vooralsnog geen actie te ondernemen. Dat schrijft staatssecretaris van Financiën Marnix van Rij in een brief aan de Tweede Kamer.
Witte lijst voor financiële instellingen
Een aantal Amerikaanse Nederlanders kon de afgelopen jaren geen bankrekening openen in Nederland omdat ze geen TIN hadden. Een rechter oordeelde echter in december dat banken de Nederlanders met een Amerikaans paspoort niet mag weigeren om die reden. De Nederlandse Vereniging van Banken dacht daar in 2020 toch echt anders over en stelde dat een TIN nummer was vereist. Als de banken dit niet zouden vragen konden ze namelijk worden verwijderd van de witte lijst met te vertrouwen financiële instellingen.
De Amerikaanse wet schreef immer voor dat iedereen met een Amerikaans paspoort belastingaangifte dient te doen in de Verenigde Staten. En dus moet iedereen met een paspoort een TIN aanvragen. De enige uitweg is het opgeven van het Amerikaans staatsburgerschap. Dit is overigens een prijzig en bureaucratisch proces.
Geen band
Nederland telt circa 20.000 Nederlanders met een Amerikaans paspoort. Een groot deel van de groep Nederlanders zegt geen band te voelen met het land. Men heeft het staatsburgerschap gekregen omdat ze een Amerikaanse ouder hebben of omdat ze geboren zijn in de VS in een non-Amerikaans gezin en daarna zijn verhuisd.
De kosten om gedag te zeggen tegen het Amerikaans staatsburgerschap stegen in 2010 van $450 naar $2350. Tegelijkertijd werd de FACTA geïntroduceerd. De eerder genoemde wet die voorschrijft dat elke Amerikaan belastingaangifte moet doen, aldus het FD.