Het belastingvoordeel voor goede doelen wordt ook door organisaties met kwade intenties gebruikt. Staatssecretaris Vijlbrief gaat onderzoeken hoe dit makkelijker aangepakt kan worden.
Half miljard
Algemeen Nut Beogende Instellingen (ANBI) zijn vaak goede doelen waar men geld aan kan doneren. Een gift aan een ANBI is via de giftenaftrek aftrekbaar, wat betekent dat de belastingbetaler meebetaalt. Per jaar ongeveer zo’n half miljard. Normaal is dat geen probleem, maar wat als het ‘goede’ doel eigenlijk kwade intenties heeft?
Sekte
Zo zijn er recent nieuwsberichten verschenen over ANBI-organisaties, zoals de omstreden ‘Orde van Transformanten’, die zich bezighouden met aanslagen, kindermisbruik, verkrachting, wapenbezit, mishandeling en ‘homogenezing’. Het lijkt voor de overheid moeilijk om de ANBI-status af te pakken, zelfs als het om een pedofielen sekte gaat met terroristische neigingen. Helaas is het de Belastingdienst niet gelukt om de status van deze groep af te pakken. Dat is bij andere dubieuze groepen zoals de salafistische As-Soennah moskee, de Noorse Broeders-sekte of de boeddhistische stichting Rigpa, waarvan de geestelijke leider veelvuldig van seksueel misbruik wordt beschuldigd, ook niet gelukt.
Algemene nut
Kamerleden reageerden in oktober 2020 geschokt op onthullingen rondom de ‘Orde van Transformanten’, waaronder het bevrijden van een gevangen vrouw in het voormalig klooster waar de sekte zich ophield. ‘Onbegrijpelijk dat er iemand gevangen werd gehouden door een organisatie die elders als ‘goed doel’ in de boeken staat en nog fiscaal voordeel geniet ook’, was de strekking van een groot deel van de kamer. Verschillende leden riepen op tot actie, of zelfs afschaffing van de fiscale voordelen die een ANBI heeft. Vijlbrief laat nu onderzoek doen naar de mogelijkheden om het ANBI-beleid aan te passen. Dan zou er bij ANBI’s waarbij het ‘algemene nut’ in twijfel kan worden getrokken ingegrepen kunnen worden.