Voormalig staatssecretaris van Fiscaliteit, Folkert Idsinga, heeft gebruikgemaakt van fiscale voordelen bij zijn investering in algenproducent Phycom, een aanpak die zijn partijgenoot Pieter Omtzigt in het verleden al als te royaal bestempelde. Idsinga investeerde in het bedrijf door machines aan te schaffen en die beschikbaar te stellen, waardoor hij gebruik kon maken van belastingvoordelen voor milieuvriendelijke investeringen.
Belastingsubsidies en belastingvoordelen
Als partner bij Baker McKenzie wist Idsinga een aanzienlijk vermogen op te bouwen. Via zijn bv AMSFLI Beheer heeft hij onder andere geïnvesteerd in Algaerator 906 BV, een onderneming die machines beschikbaar stelt voor algenproductie. Algaerator vroeg voorafgaand aan de investeringen een interpretatie van de belastingregels aan bij de Belastingdienst, iets wat vaak gebeurt voor groene investeringen zoals zonnepanelen op staldaken of installaties voor mestverwerking. Deze investeringen komen in aanmerking voor de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil) en de Milieu- en Energie-investeringsaftrek (MIA/EIA), waarmee belastingplichtigen respectievelijk tot 75% en 45% van hun investering kunnen aftrekken.
Experts merken echter op dat particulieren soms onbedoeld hoge belastingvoordelen kunnen behalen. Door bijvoorbeeld een maatschap op te richten en machines te kopen, kunnen particulieren belastingvoordelen innen door belastingverlagingen in de inkomstenbelasting tegen het hoge tarief van 49,5%. Dit effect kan versterkt worden door deels met geleend geld te investeren, waardoor afschrijvingen zijn gebaseerd op de gehele aankoopsom, ongeacht de financiering.
Juridische twijfels
Idsinga’s fiscale constructie wekt vraagtekens op. Volgens belastingdeskundigen werkt deze strategie vaak zonder dat sprake is van significant ondernemersrisico. Hoewel Idsinga aangeeft dat zijn investering risicovol was vanwege factoren zoals levering en exploitatie, zeggen experts dat fiscale voordelen vooral bedoeld zijn om gewenst gedrag te stimuleren, niet om ‘gratis’ belastingverlagingen te bieden. Eerdere kritiek kwam van Omtzigt, die al in 2015 waarschuwde voor stapelbare belastingvoordelen bij milieugerichte investeringen.
Vervolg op transparantie Ondanks zijn recente aftreden benadrukt Idsinga dat zijn investering in Algaerator geen relatie heeft met zijn politieke functie. Hij publiceerde recentelijk een lijst van zijn overige investeringen, waaronder belangen in een vakantiehuis, vastgoedfondsen en diverse aandelen.
De Toekomst van Fiscaliteit: Blockchain
Hoe blockchaintechnolgie de potentie heeft de fiscale wereld te veranderen.