De Pandora Papers hebben een flinke lijst aan internationale onthullingen opgeleverd. De premier van Tsjechië en de koning van Jordanië zijn twee voorbeelden van prominenten die constructies via belastingparadijzen gebruikten om belasting te ontduiken of rijdkommen te verbergen. De koning, Abdullah II bin al-Hussein staat met maar liefst 36 brievenbusfirma’s in de Pandora Papers. Maar ook voormalig Britse premier Tony Blair is terug te vinden in de papieren.
Anonieme aankopen
De onthullingen zijn in veel gevallen extra pijnlijk. Zo spreekt de Tsjechische premier Andrej Babis zich als populist graag uit tegen corruptie in zijn land, met name onder de politieke en economische elite. Nu blijkt dat het vlak voor zijn politieke carrière nog gebruik maakte van afgeschermde brievenbusfirma’s om een kasteel aan de Franse Côte d’Azur te kopen, schrijft Trouw.
De koning van Jordanië maakte gebruik van vennootschappen in belastingparadijzen om op anonieme wijze drie huizen te kopen in Malibu, Californië. Prijskaartje: €58 miljoen. Saillant detail is dat hij de aankoop deed ten tijde van de Arabische Lente. Volgens experts is het vanzelfsprekend dat de koning zijn rijkdommen verbergt. Als hij dat niet zou doen, zou hij geen vrienden maken in eigen land maar ook niet met de donoren uit het westen die hem geld hebben gegeven.
Britse Maagdeneilanden
De Britse oud-premier zei in 1994 nog in zijn speech “We zouden van ons belastingstelsel geen speeltuin moeten maken voor belastingontwijkers die bijna niets hoeven af te dragen, terwijl anderen gewoon een eerlijk deel betalen”. Nu ruim twintig jaar later blijkt dat Blair in 2017 samen met zijn vrouw een Victoriaans pand in Londen kochten, ter waarde van 7,6 miljoen euro.
Dat gebeurde niet rechtstreeks maar via een firma op de Britse Maagdeneilanden die het pand in beheer had. Dat scheelde zo’n €345 duizend aan vermogensbelasting. Het pand wordt nu gebruikt voor de advocatenpraktijk van zijn vrouw. Dichterbij huis bleek Wopke Hoekstra een belang te hebben gehad in een brievenbusfirma op diezelfde Britse Maagdeneilanden.
Poetins entourage
Andere bekende namen die voorkomen in de papers zijn Italiaanse maffiabaas Rafaelle Amato en filmmaker Konstantin Ernst. Die laatste wordt ook wel Poetins ‘imago-man’ en ‘officieuze minister van propaganda’ genoemd. Het is inmiddels haast gebruikelijk dat mensen uit de entourage van de Russische president opduiken in dit soort onderzoeken.
Ernst kreeg na het in beeld brengen van de Winterspelen van 2014 in Sotsji de kans te participeren in een privatiseringproject in Moskou. Zo kreeg hij tientallen bioscopen in handen die een paar jaar later ruim 120 miljoen euro waard zijn. Enkele andere namen die voorkomen in het door ruim 600 journalisten in 115 landen uitgevoerde onderzoek zijn, zanger Julio Iglesias, de president van Ecuador, zangeres Shakira, oud-prof-voetballer Carlo Ancelotti, aldus Trouw.