Het lukt de fiscus niet om te achterhalen welke informatie omgekochte medewerkers opvragen. De systemen bij de Belastingdienst registeren dit niet. Dat stellen goed geïnformeerde betrokken bronnen bij de dienst. Die technische tekortkoming maakt het onderzoeken van corruptie binnen de dienst ingewikkeld. De fiscus kan niet bijhouden wie welke informatie opzoekt omdat de dienst met zo’n 900 verschillende systemen werkt. De meeste zijn niet aan elkaar gekoppeld.
Geen loggegevens
De zorgen hierover nemen inmiddels toe omdat medewerkers toegang hebben tot een schat aan gegevens die interessant zijn voor criminelen. De tekortkomingen kwamen bovendrijven tijdens een strafrechtelijk onderzoek naar een Amsterdamse medewerkers van de Belastingdienst die in juli werd aangehouden. Hij wordt verdacht van schending van zijn geheimhoudingsplicht, corruptie en witwassen.
Tijdens het onderzoek naar deze verdachte werd duidelijk dat er over 2021 geen loggegevens beschikbaar zijn van zoekopdrachten van medewerkers. De fiscus heeft 25.000 mensen in dienst. Circa 10.000 van hen hebben toegang tot gegevens van burgers of bedrijven, dat schrijft NRC.
Toegang soort informatie
Bij een huisdoorzoeking van de verdachte ambtenaar afgelopen juli werd 920.000 euro cash gevonden. Justitie probeert vast te stellen hoe dit geld is verdiend. Bijvoorbeeld door het verkopen van informatie aan criminelen maar door de afwezigheid van de loggegevens lijkt dit niet te achterhalen.
De fiscus zegt in een reactie dat het niet uitvoerbaar is om alle handelingen van medewerkers te achterhalen maar bij integriteitsissues is het wel mogelijk om “goed onderzoek” te doen. Het is namelijk wel mogelijk om vast te stellen tot welke soort informatie een verdachte toegang heeft gehad. Bovendien benadrukt de fiscus dat er actief aan wordt gewerkt om misbruik en corruptie zoveel mogelijk te voorkomen.
Schat aan informatie
Bij Justitie is al enige tijd onrust over de problemen bij de Belastingdienst. De fiscus heeft een schat aan informatie van iedereen die in Nederland belasting betaalt of een toeslag ontvangt. Bovendien is de database gekoppeld aan bestanden van onder meer de Rijksdienst voor het Wegverkeer waar auto’s op naam staan geregistreerd. Voor criminelen is deze informatie goud waard. Zo kan men adressen van rivalen achterhalen of traceren wie eigenaar is van een bepaalde auto.
In het onderzoek naar de uitbraakpoging van Ridouan Taghi ontstond ook een vermoeden dat er een corrupt contact bij de Belastingdienst zou zijn. Of dit de aangehouden medewerker betreft is nog onbekend. Volgens de politie wilde Taghi adresgegevens zoeken van vier bewakers van de Extra Beveiligde Inrichting in Vught. Of die gegevens zijn opgezocht is dus helaas niet te zien in het logsysteem van de fiscus, aldus NRC.