Mensen die in de problemen zijn gekomen omdat ze bij de Belastingdienst op een zwarte lijst stonden krijgen een tegemoetkoming. Dat heeft het kabinet bekend gemaakt. Het terechtkomen op de zogenaamde Fraude Signalering Voorziening (FSV) kon ernstige gevolgen hebben omdat mensen hierdoor als ‘potentiële fraudeur’ werden bestempeld.
Intensief toezicht
De Belastingdienst schond met de illegale lijsten jarenland de privacywet. Iemand kon al op de lijst terechtkomen wanneer de gemeente inkomensgegevens had opgevraagd over de persoon in kwestie. Aanwezigheid op de lijst kon vervolgens intensief toezicht opleveren.
Enkel aanwezigheid op de lijst leidt niet tot een tegemoetkoming, schrijft staatssecretaris Marnix van Rij van Fiscaliteit en de Belastingdienst. Maar mensen die als gevolg van de registratie schuldhulpverlening zijn misgelopen of waarbij hun aangifte niet op fiscale kenmerken is geselecteerd, maar op andere gronden, kunnen wel een vergoeding verwachten. Dat geldt ook voor mensen waarbij strafrechtelijke gegevens waren opgeslagen met alle gevolgen van dien.
Schuldhulp en invordering
Het grootste deel van de tegemoetkomingen gaat naar mensen die ten onrechte schuldhulpverlening werd afgenomen. Als deze mensen eerst zijn afgewezen voor het schuldhulpverleningstraject MSNP, maar later alsnog zijn toegelaten, ontvangen zij in ieder geval €500 per half jaar vertraging.
Voor mensen die in een invorderingstraject of faillissement terecht zijn gekomen zal er worden gekeken naar hoe zij schuldenvrij gemaakt kunnen worden. Deze twee groepen samen samen tellen zo’n 4.400 mensen. Daarvoor is €115 miljoen uitgetrokken.
Geen nadelige effecten
De staatssecretaris schrijft dat is vastgesteld dat de registratie voor een grote groep mensen geen nadelige effecten heeft gehad. Voor circa 220.000 van de 270.000 burgers en ondernemers zou de behandeling regulier zijn verlopen. Daarnaast is er nog een groep van ongeveer 33.000 mensen waarvan de dienst niet kan vaststellen of de FSV-registratie nadelig is geweest. Dat moet in de loop van 2023 duidelijk worden, aldus het FD.