De fiscus heeft een recordboete gekregen van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). De zwarte lijst waar de slachtoffers van de toeslagenaffaire op stonden kost de Belastingdienst €3,7 miljoen. De overheid krijgt in feite een boete van overheid dus. Hoe zit dat en van welk geld wordt die boete eigenlijk betaald?
Fraude Signalering Voorziening
De lijst waar het allemaal om gaat is de zogenaamde Fraude Signalering Voorziening (FSV). De lijst bevatte allerlei gegevens van belastingplichtigen die of ooit fraude hadden gepleegd of daarvan verdacht werden. Als je op de lijst stond, kon je dat flinke problemen bezorgen. Nog zorgwekkender waren de soort gegevens die de fiscus registreerde. Zo werden nationaliteit en gegevens over gezondheid genoteerd. Tel daar een slechte beveiliging en incorrectheid bij op en je krijgt een beeld van hoe de fiscus maar liefst zeven jaar lang de wet overtrad.
Een boete die een overheidsinstantie betaalt aan de overheid klinkt gek, erkent ook emeritus-hoogleraar Openbare financiën aan de Universiteit van Tilburg Harrie Verbon tegenover RTL Nieuws. Als de AP een boete uitschrijft aan een bedrijf vloeit dat geld normaal gesproken naar de staatskas, het bedrijf ziet er dus niets meer van terug. In dit geval zal het geld via het ministerie van Financiën weer bij de fiscus terecht komen.
Symbolische boete
Als de fiscus de boete helemaal niet voelt, kun je je afvragen of die boete wel zin heeft. “Het geld gaat van het ene potje naar het andere potje, maar blijft bij hetzelfde ministerie. Je vraagt je dan af wie daar nou slechter van wordt. Ik denk helemaal niemand.”, aldus Verbon. Waarschijnlijk krijgt de dienst bij een nieuwe begroting het geld weer teruggestort op de rekening, denkt de hoogleraar.
De AP denkt daar echter anders over. “Het is terecht om te stellen dat die €3,7 miljoen euro de overheid niet verlaat. Maar het verdwijnt in de grote schatkist en je kan daarna niet meer zien waar elke euro van de boete naartoe gaat. Het gaat weer terug naar de basis, kun je stellen, en wordt dan weer opnieuw besteed. Bijvoorbeeld aan ouderenzorg.” Hoewel niet te traceren valt waar het geld precies heen gaat, kun je wel spreken van een symbolische boete. Zeggen dat de belastingbetaler de boete betaald, is te kort door de bocht. Niemand betaalt de boete het is een verschuiving van geld. Er hoeft hoe dan ook geen extra belasting te worden geïnd, aldus RTL Nieuws.