Een internationale afspraak over een minimumbelastingtarief lijkt dichtbij. Volgens ingewijden bij de G7 is een deal over een tarief van 15% aanstaande. Zo verwacht een hoge Amerikaanse functionaris dat de G7-landen een internationale belastingheffing steunen en dat er aanstaande vrijdag wel eens een overeenkomst gesloten zou kunnen worden.
Akkoord dichtbij
Het doel van de overeenkomst is het tegengaan van het wegsluizen van winsten naar belastingparadijzen. Volgens onderminister van financiën Wally Adeyemo is er dan ook sterke steun bij de grote industriële landen om het Amerikaanse voorstel van een minimum belastingtarief van 15 procent in te voeren, dat zei hij tegenover persbureau Reuters.
Ook de Financial Times schrijft dat de G7 dichtbij een akoord is. o’n overeenkomst tussen Canada, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en de Europese Unie zou de weg vrijmaken voor nieuwe regels over belastingheffing voor grote bedrijven, schrijft Trouw.
Principeakkoord
Aanstaande vrijdag zullen de ministers van financiën vergaderen over de gevoerde onderhandelingen. Wanneer zij tot een akkoord komen is dat weer een sterk signaal voor de Oeso. Die rijkelandenclub is langere tijd bezig met een nieuw belastingstelsel. Zij willen de grootste belastingverandering voor bedrijven in een eeuw zien te realiseren. De Amerikanen willen dan ook vanuit de G7 met een concreet plan naar de Oeso stappen.
Daar willen ze een principeakkoord bereiken in de zomer. Dan zullen flink wat details moeten worden uitgewerkt en zou een definitieve overeenkomst kunnen volgens in oktober wanneer de G20-landen vergaderen in Rome.
Groei en welvaart
Het voorstel van de Amerikanen kwam in april. Zij willen internationaal 21 procent belasting heffen op de winsten van grote bedrijven. Dat percentage werd vorige week bijgesteld naar 15 procent. Zo moet het ook aantrekkelijk worden voor andere landen. Multinationals zullen dan niet langer op basis van de locatie van het hoofdkantoor worden belast maar op baisis van hun verkopen in een land. Zo kunnen alle landen profiteren van de nieuwe regels.
Wel zullen de plannen nog langs het eigen Amerikaanse Congres moeten. Minister van financiën Janet Yellen zegt een einde te willen maken aan de ‘race to the bottom’. Een beter belastingstelsel komt innovatie, groei en welvaart ten goede in alle landen zei ze een paar weken terug in een toespraak.
Techbedrijven
Of alle landen het zomaar accepteren is nog maar de vraag. Er zijn namelijk ook landen die een lage winstbelasting inzetten als concurrentiemiddel om bedrijven te lokken. Volgens Yellen zal een hoger tarief bedrijven niet zomaar wegjagen. Voldoende belastinggeld om te investeren in publieke diensten zijn ook belangrijk voor het vestigingsklimaat.
Het Verenigd Koninkrijk is nog wat voorzichtig. Premier Boris Johnson zei dat het belasten van grote techbedrijven zoals Google en Facebook prioriteit heeft, aldus Trouw.