Wie dacht dat alleen de Nederlandse fiscus met flinke problemen kampt heeft het mis. De Amerikaanse Belastingdienst de Internal Revenue Service (IRS) heeft een forse onvoldoende gekregen van de nationale wettelijke vertegenwoordiger van belastingbetalers. Ook Nederland moet een dergelijke vertegenwoordiger komen zo staat in het regeerakkoord van Rutte-IV.
Rechten van belastingbetalers
Een onafhankelijke instantie naar Amerikaanse voorbeeld, de zogenoemde Taxpayer Advocate Service. Een instantie die de rechten van de belastingplichtigen moet waarborgen. Het aangifteseizoen gaat in de meeste staten op 24 januari van start maar de IRS moet op z’n minst nog tien miljoen aangiftes voor 2020 handmatig verwerken, schrijft het FD.
Dat schrijft de de national taxpayer advocate Erin M. Collins in haar jaarlijkse rapport dat woensdag naar het Congres werd gestuurd. De onbehandelde aangiftes zijn het gevolg van ‘het meest uitdagende jaar dat belastingbetalers en belastingprofessionals ooit hebben ervaren’, aldus de belangenbehartiger.
Papierwerk
Meer dan 75% van de belastingbetalers in de VS kreeg geld terug over 2020 maar bij tientallen miljoenen liep deze teruggave vertraging op. Juist veel armere Amerikanen zijn afhankelijk van die teruggave voor hun dagelijkse boodschappen. Daarbij vreest Collins dat veel belastingbetalers dit jaar nog langer moeten wachten op hun geld. De flinke achterstand is mede ontstaan vanwege het extra coronawerkzaamheden bij de IRS.
De dienst had veel extra werk aan het afhandelen en uitkeren van coronasteun. De dienst kreeg geen extra personeel en moest juist recentelijk nog bezuinigen. De achilleshiel van de IRS zijn papieren aangiftes. Er moet echter nog veel gedaan worden op het gebied van digitalisering bij de dienst signaleert Collins, aldus het FD.