De allerrijkste Amerikanen slaken een zucht van verlichting. Het lijkt er op dat ze voorlopig de dans ontspringen. De belastingvoorstellen van de Democraten in het Huis van Afgevaardigden zullen hen niet raken. In tegenstelling tot wat president Joe Biden beoogt en heeft beloofd. In de op maandag gepresenteerde voorstellen gaan de belastingen omhoog voor rijke particulieren en winstgevende bedrijven.
Ongelijkheid
De belastingtarieven voor de hogere inkomens zullen worden opgerekt. De vermogensbelastingen blijven echter vrijwel onveranderd. Vooral de superrijken, zoals Jeff Bezos en Elon Musk profiteren hiervan. Hun rijkdom is vooral te danken aan waardestijgingen van aandelen, obligaties en vastgoed, schrijft het FD.
Een van de verkiezingsbeloften van de nieuwe president was om de ongelijkheid in de VS terug te dringen. De kans Biden dat voor elkaar krijgt is nu een stuk kleiner geworden. In de voorstellen ontbreken de meest ambitieuze onderdelen van het eerder gepresenteerde fiscale pakket van het Witte Huis. Daarbij zal nog een lang onderhandelingstraject volgen tot de voorstellen als wet gelden.
Machtsverhoudingen
Het eerdere voorstel van Biden was om het tarief van de vermogenswinstbelasting gelijk trekken met het toptarief van de inkomstenbelasting. In de voorstellen van de Democraten staat dat tarief op 39,6%. Die wijziging maakt de verlaging van president Trump ongedaan. De inkomens boven de $5 miljoen moeten een extra heffing krijgen van 3%. Daarentegen blijft de belasting op kapitaalwinsten zeer beperkt. Het tarief gaat van 20% naar 25%.
Ook de aanpassing van de gunstige regels rond erfenissen blijft weg. Ook regels waar de allerrijksten het meeste baat bij hebben. Het gat waardoor vermogenswinsten van managers van private-equityfondsen een lager tarief worden belast, blijft ook wagenwijd open. Dit afgezwakte plan geeft duidelijk aan hoe de machtsverhoudingen liggen in het Capitool. Waar de partij van Biden de helft van zetels in de Senaat bezit, aldus het FD.