De Europese Commissie lijkt uiteindelijk de zaak te verliezen betreffende verboden staatssteun aan webwarenhuis Amazon. Volgens de advocaat-generaal in zijn advies aan het Europees Hof van Justitie is er geen sprake van dergelijke steun in de belastingafspraak die het Amerikaanse bedrijf in 2003 met Luxemburg sloot.
Vermeend oneerlijke voordeel
Twee jaar geleden werd de Commissie, vooral Eurocommissaris Margrethe Vestager van mededinging, al in het ongelijk gesteld door het Europees Gerecht, een lagere rechter. Het Gerecht verwierp de naheffing van €250 miljoen die Amazon moest betalen vanwege het vermeende oneerlijke voordeel dat het bedrijf tussen 2006 en 2014 zou hebben genoten van de belastingafspraak, schrijft het FD.
Herstructurering
Vestager heeft beroep aangetekend tegen deze uitspraak, maar advocaat-generaal Juliane Kokott concludeerde vorige week dat het Gerecht juist heeft geoordeeld. Hoewel het niet vanzelfsprekend is, volgt het Hof van Justitie meestal de conclusie van de advocaat-generaal.
In 2003 vroeg en verkreeg Amazon een “ruling” voor twee Luxemburgse vennootschappen als onderdeel van een herstructurering. Het Amerikaanse bedrijf leidt betalingen in Europa via Luxemburg. Naast het Europese hoofdkantoor heeft Amazon daar een holding die de intellectuele eigendomsrechten van Amazon voor Europa bezit. Tussen 2006 en 2014 betaalde het hoofdkantoor hoge royalty’s aan deze holding, terwijl de holding geen belasting hoefde te betalen in Luxemburg.
Naheffing Apple
In 2016 constateerde de Commissie dat Amazon driekwart van zijn Europese winst verlaagde door overmatige royaltybetalingen aan een entiteit zonder verdere bedrijfsactiviteiten, personeel of kantoor. De advocaat-generaal concludeert echter dat het Gerecht terecht het besluit van de Commissie heeft vernietigd.
Vestager streeft naar het bestrijden van belastingontwijking door multinationals met behulp van Europese mededingings- en staatssteunregels. Tot nu toe is dit geen onverdeeld succes gebleken. Haar opvallendste besluit, een naheffing van €13 miljard voor Apple vanwege ontweken winstbelasting in Ierland, wacht nog op de definitieve uitspraak van het Hof van Justitie, aldus het FD.