Bijna één op de vijf (17%) Nederlandse bedrijven heeft moeite met het terugbetalen van de diverse belastingschulden die zij hebben opgebouwd tijdens de coronaperiode. Dat blijkt uit onderzoek van Nextens, marktleider in aangiftesoftware. Het onderzoek is uitgevoerd onder ruim 900 financieel verantwoordelijken.
Belastingvrije thuiswerkvergoeding onvoldoende
Het zijn niet de enige financiële zorgen die de ondervraagde bedrijven ervaren. Veel bedrijven zeggen uitdagingen te hebben met de thuiswerk- en reiskostenvergoeding. Zo zegt de helft van de financieel verantwoordelijken dat hun werknemers niet uitkomen met de huidige belastingvrije thuiswerkvergoeding. Over de standaard reiskostenvergoeding geeft 40% aan dat hun organisatie financiële uitdagingen gekend heeft, waar deze tot maar 19 cent per kilometer onbelast is.
Teleurstellend
Tijdens de coronapandemie is de werkkostenregeling (WKR), waarin is vastgelegd hoeveel procent werkgevers belastingvrij mogen schenken aan hun personeel, gestegen naar 3%. Hiermee kregen werkgevers de gelegenheid om hun personeel bijvoorbeeld een thuiswerkvergoeding uit te betalen en te voorzien in goede thuiswerkplekken. Afgelopen Prinsjesdag is dit percentage weer teruggebracht naar 1,7%. Dat heeft effect gehad op bedrijven: slechts 44% zegt dat het terugbrengen van de WKR geen invloed had op hun organisatie.
Het terugbrengen van de WKR is een van de weinige fiscale regelingen die tijdens Prinsjesdag 2021 werd gepresenteerd. Omdat het kabinet demissionair was, waren de aanpassingen summier. Tot teleurstelling van vele financieel verantwoordelijken: maar liefst 56% vond dit tegenvallen.
Alles weten over de fiscale wijzigingen in de miljoenennota?