Een ondernemer die bij de aanvraag van de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) was uitgegaan van informatie van de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) werd eerder gekort op de uitkering door het ministerie van Economische Zaken. De hoogste rechter op het gebied van het economisch bestuursrecht heeft de betreffende ondernemer nu alsnog gelijk gegeven.
Verkoop bedrijfsauto
Het College voor Beroep van het bedrijfsleven (CBb) oordeelde dinsdag dat de ondernemer ervan uit mocht gaan dat de verstrekte informatie van de accountantsorganisatie klopte. De NBA had namelijk gebruik gemaakt van gegevens die door de overheid zelf waren aangeleverd. Daarmee is volgens de rechtbank de schijn gewekt dat de informatie onder verantwoordelijkheid van de minister aan de accountantsorganisatie is verstrekt.
De TVL werd in het leven geroepen om ondernemers te ondersteunen tijdens de coronapandemie. De uitkering werd daarbij gekoppeld aan de daling van de omzet. Bij de aanvraag had de ondernemer de verkoop van een bedrijfsauto niet tot de omzet gerekend. Om dat moment stond dat namelijk op de website van de NBA zo voorgeschreven. De minister ging uit van de aangifte omzetbelasting van de ondernemer maar trok de verkochte bedrijfsauto hier niet vanaf en viel de tegemoetkoming dus lager uit.
Tekst van RVO
De uitspraak is opvallend omdat in een eerdere vergelijkbare zaak de bestuursrechter nog oordeelde dat een ondernemer zich geen rechten kon ontlenen aan informatie van de NBA. Destijds zei de minister tijdens de zitting dat de informatie op de NBA-website niet afkomstig was vanuit de overheid. Tijdens de nieuwe zaak bleek echter tijdens de zitting dat de tekst op de website van de accountantsorganisatie wel degelijk afkomstig was van de overheid.
De tekst was namelijk afkomstig van een medewerker van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). De RVO was namens de minister de uitvoerende instantie en was ervan op de hoogte dat de tekst zou worden geplaatst om de website van de NBA, aldus het FD.