Het lage aantal aanvragen voor zzp coronasteun komt door wantrouwen en een wirwar aan regels en voorwaarden. Dat laat een groep zelfstandigen weten in reactie op het maandag verschenen interview met minister Koolmees.
Kopje onder
‘Het is belangrijk dat we echt voorkomen dat ondernemers en werkenden kopje-onder gaan, terwijl we zó lang mensen met steunpakketten hebben geholpen. Ze hebben gewerkt, kijk maar naar de werkloosheid die laag is gebleven. We moeten zorgen dat mensen goed door de crisis worden geholpen. Die verantwoordelijkheid voel ik zeker’, zegt Koolmees tegen het AD. In het artikel bespreekt Koolmees onder anderen het lage aantal aanvragen voor de Tonk. Hij roept gemeenten op ruimhartiger met de steun om te gaan.
Wirwar
In een reactie laat een groep zelfstandige ondernemers weten dat de slechte opzet van de Tonk de reden is waarom de aanvragen zo laag zijn. Niet omdat ze het loket niet weten te vinden of omdat ze zich schamen, zoals Koolmees opperde. Verschillende gemeenten hanteren andere regels, waardoor er bij sommigen strenge partner- en vermogenstoetsen als voorwaarde gesteld worden. Daarnaast lijkt het risico dat de steun uiteindelijk toch terugbetaald moet worden reëel, zoals bij de Tozo. De wirwar aan regels en het wantrouwen over mogelijke terugbetaling zorgt ervoor dat zelfstandigen liever niet de Tonk aanvragen
Centraliseren
De zelfstandigen roepen de overheid op om de zelfstandigenregelingen te centraliseren. De regels en vergoedingen moeten landelijk hetzelfde worden voor alle ondernemers die door corona schade hebben geleden. Ook willen ze van de partner- en vermogenstoetsen af en pleitten ze voor een vergoeding met terugwerkende kracht voor ondernemers die wel schade leden, maar door de ‘ontwerpfouten’ in de regelingen buiten de boot vielen.
Rond 20 mei komt minister Koolmees van Sociale Zaken met een plan voor hoe de coronasteun er na 1 juli uit ziet.