Na jaren van procederen en tegenstrijdige uitspraken van rechters is het zover. Aan het begin van de zomer heeft de Hoge Raad arrest gewezen in een zaak waar een belastingplichtige zonnepanelen installeert op een nieuw woonhuis en daarbij een deel van de btw over de bouwkosten van het huis ook in aftrek brengt. In de vakliteratuur is de consensus dat de Hoge Raad eindelijk duidelijkheid heeft gegeven en dat de discussie hiermee kan worden gesloten. Naar mijn mening is de Hoge Raad duidelijk maar heeft in zijn uitspraak nog een opening gegeven.
Feiten procedure
De belastingplichtige in de procedure bij de Hoge Raad heeft in 2015 een bouwperceel gekocht en hier vervolgens een woonhuis op laten bouwen. Op het dak van het woonhuis worden niet-geïntegreerde zonnepanelen geïnstalleerd. In de eerste aangifte verzoekt belanghebbende alleen om teruggave van de btw op de zonnepanelen. Wanneer de inspecteur hem teruggaaf van deze btw verleent, maakt belanghebbende bezwaar tegen de teruggaafbeschikking. Hij stelt zich op het standpunt dat hij zowel het perceel als het woonhuis ook voor de exploitatie van de zonnepanelen gebruikt en dat hij daarom ook recht op aftrek heeft voor een deel van de voorbelasting die betrekking heeft op de bouw van het woonhuis en de aankoop van het bouwperceel.
Arrest Hoge Raad
De Hoge Raad oordeelt dat belastingplichtige de bouwkosten van het woonhuis niet in aftrek mag nemen. Om recht op aftrek van voorbelasting te krijgen dient er namelijk een rechtstreeks en onmiddellijk verband te bestaan tussen de verwerving van een goed of dienst. De Hoge Raad acht dat verband tussen de bouw van het woonhuis en de exploitatie van de zonnepanelen niet voldoende aanwezig.
De uitspraak van de Hoge Raad is de nagel aan de doodskist voor het merendeel van de zaken die op het moment lopen bij de Nederlandse rechtbanken en gerechtshoven. Immers, in veel gevallen laten mensen een huis bouwen en op een later tijdstip worden de zonnepanelen pas besteld en geïnstalleerd. Bij deze bestelling kijken ze naar de mogelijkheden die het dak biedt en niet hoe zoveel mogelijk zonnepanelen kunnen worden geplaatst. Het rechtstreekse en onmiddellijke verband tussen de plaatsing van de zonnepanelen en de bouw van het huis is hierdoor naar het oordeel van de Hoge Raad niet aanwezig.
Echter lijkt er nog steeds een opening te zijn een deel van de btw op de bouwkosten terug te vragen. Er bestaan namelijk ook situaties waar het dak wordt aangepast om zoveel mogelijk zonnepanelen te kunnen dragen. De kosten die worden gemaakt voor de aanpassingen van het dak hebben een rechtstreeks verband met de aanschaf van de zonnepanelen. Hierdoor kan toch nog een recht op vooraftrek ontstaan. Mocht je als adviseur van mening zijn dat een deel van de btw op de bouwkosten aftrekbaar zijn dan moet je je klant één vraag stellen: heb je kosten gemaakt bij de bouw van het huis die direct verband houden met de aankoop van zonnepanelen? Zo ja, dan blijft er ook na het arrest van de Hoge Raad ruimte om de btw op dat deel van de bouwkosten terug te vragen.
Thijs Seegers
Belastingadviseur bij Duijd fiscalisten b.v.