Het jaar is bijna ten einde. Goede reden om even achterom te kijken. Bijna elke week plaatst Nextens een column van een externe expert, wat zorgt voor een gevarieerd fiscaal beeld en achtergrondinformatie. Wat las u het liefst?
Het heeft even geduurd maar in het Belastingplan 2019 is eindelijk een voorstel gedaan voor een nieuwe Kleine Ondernemersregeling. Ik was erg benieuwd of de nieuwe KOR dit keer wel echt voor de kleine ondernemers is.
Vrijwel elke ondernemer heeft ermee te maken: debiteuren die niet betalen! Alsof dat niet vervelend genoeg is moet ook nog eens de btw worden afgedragen (terwijl deze niet is ontvangen). Als de factuur onbetaald blijft mag deze afgedragen btw op een gegeven moment worden teruggevraagd. Hoe zit het nu precies met de oninbare vordering en btw?
De afgelopen maanden wordt er een hoop geschreven over de fiscale eenheid voor de btw. In deze column zet ik voor u op een rij wanneer van een fiscale eenheid sprake is en de voor- en nadelen.
In mijn blog van deze keer zal ik een praktijkgevalletje beschrijven. Het betrof een boekenonderzoek voor de btw bij een van onze cliënten in de entertainmentindustrie. In die branche is het gebruikelijk dat voorschotnota’s worden verstuurd bij boekingen voor optredens van artiesten.
In deze blog sta ik stil bij de hoogste belastingrente, die voor de vennootschapsbelasting en in het bijzonder de in de praktijk steeds vaker voorkomende discussie tussen de belastingplichtige en diens belastingconsulent over wie deze rente (uiteindelijk) gaat betalen.