Spaarzame burgers en kleine ondernemers werden in 2020 opnieuw hard getroffen door de box 3-heffing. Uit onderzoek van de Bond voor Belastingbetalers blijkt dat 85% van de spaarders meer belasting betaalde dan dat zij aan rente-inkomsten ontvingen. De Bond roept de politieke partijen dan ook op om tijdens de formatie een einde te maken aan deze onrechtvaardige belasting op vermogen.
85% betaalt meer dan ontvangen rente
Jurgen de Vries, voorzitter van de Bond voor Belastingbetalers, stelt: “40% van alle belastingbetalers in box 3 beschikt uitsluitend over spaar- en banktegoeden. 1,3 miljoen burgers teerden dus in op hun vermogen. En in 2021 wordt dit alleen maar erger door de negatieve rente op spaargeld.”
Volgens de Belastingdienst hebben inmiddels bijna 7 miljoen burgers de belastingaangifte voor 2020 ingediend. Uit de controle van ruim 3.500 aangiftes blijkt dat 85% van de spaarders in 2020 meer belasting heeft betaald dan zij aan rente ontvingen. De gegevens zijn verkregen uit de Aangiftecheck. Daarbij is aangenomen dat de gemiddelde rente op spaargeld 0,1% bedroeg. In de overige gevallen viel het box 3-vermogen onder de heffingsvrije voet, waardoor geen belasting verschuldigd was. In 2019 werd door 78% meer belasting betaald dan er rente-inkomsten werden ontvangen. Voor 2019 is uitgegaan van een gemiddeld rendement op spaargeld van 0,15%.
Negatieve rente
Vanaf 2021 wordt het nog erger. Door steeds meer banken wordt een negatieve rente op spaargeld gerekend. Zo maakte ABN AMRO bekend vanaf 1 juli dit jaar een negatieve rente te gaan rekenen voor spaarvermogen vanaf €150.000. Ook de ING besloot onlangs om de drempel voor negatieve spaarrente te verlagen naar €100.000.
Hierdoor moeten veel spaarders straks belasting gaan betalen over een fictief rendement, terwijl zij in werkelijkheid rente betalen om hun vermogen op een spaarrekening aan te houden. Deze situatie laat zien hoezeer het tijd is dat de politiek ingrijpt om het systeem rechtvaardiger te maken voor een grote groep belastingbetalers.
Advies Hoge Raad
Ook de juridische basis onder het box 3-systeem wordt steeds zwakker. Op 29 maart jongstleden publiceerde de Advocaat-Generaal een advies aan de Hoge Raad over het stelsel van box 3 vanaf 2017. Zijn conclusie is dat er sprake is van een schending van het verbod op discriminatie, omdat het huidige box 3-stelsel ongelijke gevallen ten onrechte gelijk behandelt.
De Bond voor Belastingbetalers roept de politiek dan ook op om deze schending in het regeerakkoord te herstellen. Burgers moeten niet gedwongen worden om via de rechter hun gelijk te halen.