Opeens lijkt er beweging te komen in de besprekingen over nieuwe internationale belastingafspraken. De Biden-regering komt met een voorstel voor een andere verdeling van de winstafdracht van multinationals en wil een wereldwijd minimumtarief voor de winstbelasting. Belastingontwijkende multinationals zijn gewaarschuwd.
Amerikanen lagen dwars
Demissionair staatssecretaris van Financiën Hans Vijlbrief noemt de voorstellen een ‘een forse stap in de goede richting’. En ook de Duitse minister van financiën Olaf Scholz is te spreken over de plannen van Biden. In de strijd tegen de belastingontwijking van multinationals willen veel regeringen de internationale belastingafspraken herzien.
Tegelijkertijd willen veel landen delen in de winsten van de vooral Amerikaanse technologiereuzen die binnen hun landsgrenzen worden behaald. Veelal zonder dat zij daar winst- of vennootschapsbelasting over betalen. Al jaren en zonder resultaat lopen er onderhandelingen over de herziening van de internationale belastingafspraken. Daar lagen tot nu toe de Amerikanen in dwars.
Deadline
Onder Trump was er dan ook weinig optimisme. Ook niet over de periode na de presidentsverkiezingen. Maar deze week blijken alle seinen ineens op groen te zijn gezet door de regering-Biden. Er moet deze zomer nog een akkoord worden bereikt. Dat is de laatste deadline die de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso) zich zelf heeft gesteld, schrijft het FD.
Vijlbrief noemt in een schriftelijke reactie het Amerikaanse voorstel ‘een interessante en positieve ontwikkeling’. Die sluit aan bij de modernisering van het internationale belastingsysteem zoals Nederland al langer voor pleit.
Presentatie
Stef van Weeghel, hoogleraar belastingrecht en wereldwijd hoofd belastingpolitiek bij accountants- en adviesorganisatie PwC had dit dan ook niet verwacht. ‘Biden lijkt zowel nationaal als internationaal een grote beweging te maken. Consensus komt zo snel dichterbij.’ De regering-Biden heeft de 135 landen die meedoen aan de Oeso-besprekingen een presentatie gestuurd waarin een wereldwijd minimumtarief wordt voorgesteld voor de winstbelasting.
Daarbij moet een deel van de winst van de honderd grootste multinationals worden belast in de landen waar zij producten of diensten aan de man brengen. Dit hebben bronnen die de presentatie hebben gezien bevestigd tegenover de Financial Times.
Concessie
Het minimumtarief is overigens niet nieuw. De VS kennen sinds de belastinghervormingen van Donald Trump sinds 2017 al zo’n tarief voor buitenlandse winsten van Amerikaanse bedrijven. Maar die is weinig doeltreffend. Daar zou een wereldwijd minimum een einde aan moeten maken. Het voorgestelde minimum van 21% van de regering-Biden verrast wel. Hongarije en Ierland zouden met 9% en 12,5% de belasting fors moeten verhogen.
Van Weeghel denkt dat het akkoord over het belasten van een deel van de winst van de multinationals mogelijk een concessie is om het minimumtarief binnen te halen. Het Verenigd Koninkrijk heeft beide maatregelen gekoppeld. ‘Biden heeft die 21% nodig om zich in eigen land te verdedigen tegen de kritiek dat hij de concurrentiepositie van Amerikaanse bedrijven verzwakt door de vpb in de VS te verhogen naar 28%’, aldus Van Weeghel tegenover het FD.