Het zal inmiddels niemand meer verbazen dat het niet lekker loopt bij de Belastingdienst. De compensatieregeling voor alle gedupeerden in de toeslagenaffaire zorgt voor crisis bij de fiscus. Het dreigt zelfs volledig uit de hand te lopen. De Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT), die de opdracht heeft gekregen alles af te handelen, kan het niet aan. Dat zeggen gedupeerden, advocaten, (ex-)werknemers en andere betrokkenen.
Politiek prestigeproject
Binnen de organisatie heerst grote onvrede over de compensatieregeling, ook wel Cathuisregeling genoemd. Eind vorig jaar besloot het kabinet om alle gedupeerde ouders voor 1 mei alvast 30.000 euro te betalen. Alles moest wijken voor het ‘politieke prestigeproject’. Het is inmiddels duidelijk geworden dat bijna de helft van de 24.500 gedupeerden die zich voor 15 februari van dit jaar heeft gemeld daar geen recht op heeft, stelt de fiscus.
Ook ouders die eerder te horen kregen in aanmerking te komen worden nu alsnog afgewezen. Het personeel vreest dat mensen de €30.000 ontvangen die daar helemaal geen recht op hebben.
Opgebrande werknemers
De werkdruk loopt zo hoog op dat personeel vertrekt. Dat geldt vooral voor de persoonlijk zaakbehandelaars. Zij zijn het aanspreekpunt voor gedupeerde ouders. Zij voelen zich niet gehoord binnen de organisatie, omdat de leiding alles op alles zet om de politieke belofte van de Catshuisregeling na te komen.
Vertrokken mensen trekken aan de bel en zeggen dat er massaal mensen vertrekken omdat ze overwerkt raken en er niet geluisterd wordt. Ook andere afdelingen binnen de dienst zouden bang zijn om personeel uit te lenen omdat ze totaal opgebrand terugkeren. De UHT organiseerde onlangs nog de zogenoemde ‘vier doldwaze dagen’. Op die dagen moest al het personeel alles laten vallen om te helpen met de Cathuisregeling.
Bezwaarclausule
Ruim 10.000 gedupeerden moeten handmatig aan een zogeheten ‘lichte toets’ worden onderworpen om te bepalen of zij in aanmerking komen voor de 30.000 euro. Maar niet alleen de zaakbehandelaars lopen weg, ook juristen vertrekken omdat er niet wordt geluisterd naar hun adviezen. De juristen hadden bijvoorbeeld geadviseerd om in de afwijzingsbrief de mogelijkheid tot bezwaar op te nemen. Maar de leiding besloot toch geen bezwaarclausule in de brief op te nemen.
Zelfs binnen de top van UHT vallen mensen uit: afgelopen vrijdag legde al het vierde lid van het managementteam zijn taken neer, officieel vanwege gezondheidsredenen, schrijft Trouw. Staatssecretaris Alexandra van Huffelen werd al meermaals gewaarschuwd dat de uitvoering van de compensatie uit de klauwen zou lopen. Het zal er de komende maanden niet beter op worden. De lichte toets in uitgevoerd voor 24.500 ouders in totaal hebben zich al 35.000 gedupeerden gemeld, aldus Trouw.