De Autoriteit Financiële Markten (AFM) vraagt de Belastingdienst om duidelijkheid te geven over de schulden die ondernemers hebben opgebouwd tijdens de coronapandemie. Komt er extra uitstel, is het tijd om te betalen of is het te laat en kan de schuld worden weggestreept? De fiscus moet kordaat antwoord gaan geven op deze vragen, zo luidt het advies.
Coulance
Bestuursvoorzitter van de AFM, Laura van Geest zegt: “Lever snelle hulp of doe het niet”. De fiscus zou net als de banken de bijzonder beheer afdeling moeten opschalen. Zo’n 250.000 bedrijven hebben op het moment een gezamenlijke schuld van 16 miljard euro openstaan bij de fiscus. De ondernemers hebben vanwege de pandemie bijzonder uitstel van betaling gekregen.
Nu economisch herstel aan de horizon stipt is de vraag wanneer de coulance op zal houden. De ondernemersverenigingen, VNO-NCW en MKB Nederland pleiten er vanzelfsprekend voor om de bedrijven ruim de tijd te geven, schrijft RTL.
Zwaar van Damocles
Het zou natuurlijk voor bedrijven nog mooier zijn als de schulden worden kwijtgescholden. Maar Demissionair minister van Financiën Wopke Hoekstra liet eerder al weten daar geen voorstander van te zijn. De AFM schrijft nu dat er soms niets anders op zit. Net zoals bij faillissementen. Het moet snel worden geregeld wanneer het niet gaat. Hoe langer de onzekerheid hoe langer het herstel.
Van Geest pleit er dus voor snel te beslissen. Schulden van ondernemers die ernstig in de problemen zijn geraakt kunnen eventueel worden geherstructureerd. Het alternatief is dat de schuld als een enorm zwaard van Damocles boven het hoofd blijft hangen. De fiscus is goed in innen. Nagaan of en hoe mensen geholpen kunnen worden is nu wat nodig is, aldus de bestuursvoorzitter tegenover RTL.