Op verzoek van CDA en ChristenUnie wordt een parlementair onderzoek gestart naar het functioneren van de Belastingdienst en UWV. Het regent berichten over alles wat fout gaat bij de instanties. De Raad van State benadrukt in zijn advies naar aanleiding van de Miljoenennota dat er ingrijpende veranderingen nodig zullen zijn.
Dienstbare overheid
De Kamer is het daar mee eens. De overheid doet te veel aan aan managementdenken. Het gaat over de BV Nederland en over efficiency en rendement. Het functioneren moet onder de loep worden genomen. CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma en zijn collega Gert-Jan Segers van de CU kwamen woensdag met het initiatief voor een parlementair onderzoek naar de uitvoeringsorganisaties van de overheid, dat schrijft Trouw.
Zij constateren dat het vertrouwen in de overheid daalt door de toegenomen problemen bij het UWV, de Belastingdienst maar bijvoorbeeld ook het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). “De diensten verdrinken in het compliance-denken (het streven zoveel mogelijk volgens de regels te handelen, red.), terwijl de diensten een veel menselijker gezicht moeten tonen”, aldus Heerma.
Verantwoordelijk
Ook Segers erkent dat de overheid niet meer een dienstbare overheid is en dat regels vaak belangrijker lijken dan mensen. Er is sprake van systeemfalen, lange wachttijden en burgers worden van het kastje naar de muur gestuurd. Met het parlementair onderzoek wil hij langer terugkijken naar wat en waar het fout gaat.
Wat betreft de twee fractievoorzitters moet de rol van de Tweede Kamer ook aan de orde komen. Bij de invoering van het toeslagen stelsel voor huur en kinderopvang vond de Kamer het tijdig uitbetalen belangrijker dan van tevoren controleren of iemand wel recht had op een toeslag. Na de ontdekking van massale fraude nam de Kamer vervolgens niet de verantwoordelijkheid, aldus Trouw.