Staatssecretaris Hans Vijlbrief krijgt binnenkort advies over de gehate spaartaks. Zal een wetswijziging voldoende zijn of krijgen gedupeerde burgers geld terug omdat zij te veel vermogensrendementsheffing hebben betaald. Aan het advies kleeft een potentieel prijskaartje van €2,8 miljard. Volgens het oordeel van de Hoge Raad schendt de overheid met de heffing in box 3 van de inkomstenbelasting het eigendomsrecht, zoals vastgelegd in het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.
Verantwoordelijk
Dat komt doordat de heffing hoger is dan de opbrengst die belastingplichtigen uit hun spaargeld halen. De Raad rept verder niet de gevolgen van de uitspraak. Dat is de verantwoordelijkheid van de wetgever. De regering en het parlement krijgen daar nu de tijd voor. Sinds 2017 is het anders geregeld in box 3. Nu is de veronderstelling dat grotere vermogens hogere rendementen behalen. Zo worden de kleine spaarders ontzien die tegenwoordig nauwelijks of geen rente meer ontvangen van de bank.
De verder geplande hervorming van box 3 neemt de gemaakte schade niet weg. Afgelopen najaar adviseerde de parlementair advocaat de Tweede Kamer al om geld terug te geven aan de belastingbetalers die teveel betaalden. Daarvan is sprake als de heffing hoger is dan het rendement dat zonder veel risico uit het vermogen valt te halen.
Berekeningen
Afgetreden staatssecretaris Menno Snel liet het Centraal Planbureau en De Nederlandsche Bank uitrekenen hoe hoog het rendement was voor de jaren 2013-2016. Wanneer dit beneden het tarief van 1,2% ligt schendt de overheid het eigendomsrecht. Vervolgens vroeg Snel drie juristen om te bepalen wat op dat moment zou moeten gebeuren. Zijn belastingwijzigingen voldoende of toch financiële genoegdoening?
Wopke Hoekstra kondigde tijdens zijn tijdelijke bewind eind januari aan dat de berekeningen uiterlijk vorige week zouden aangeleverd worden. Haalbare rendementen en advies blijven nog even geheim. Beide worden dit voorjaar gepubliceerd, heeft Hoekstra beloofd, tegelijk met een kabinetsreactie.
Een koopje
Jurgen de Vries voorzitter van de Bond voor Belastingbetalers is optimistisch over de reactie. ‘Het voorwerk is op tijd klaar om de kosten van compensatie te kunnen meenemen in de voorjaarsnota, de jaarlijkse actualisering van de begroting voor het lopende jaar’, aldus De Vries. Als de drie miljoen belastingbetalers in box 3 geld terugkrijgen is dit politiek gezien interessant voor de CDA-minister speculeert de bondsvoorzitter. Zeker in het jaar voor de verkiezingen.
Cor Overduin, fiscalist bij Grant Thornton en adviseur bij de Bond voor Belastingbetalers denk dat het kabinet voor een vlucht naar voren kiest. Dat zou betekenen dat de onlangs gestarte procedure van de belangenorganisatie bij het Europees Hof voor de Rechten van de mens zou stoppen. Nadelig is voor de belastingbetalers dat de Europese rechters wel eens zouden kunnen oordelen dat de rendementen lager uit komen. In dat geval zou €2,8 miljard misschien wel een koopje zijn, aldus het FD.