Belasting op gezond en duurzaam kraanwater is ‘niet van deze tijd’, betoogt Hans de Groene, directeur van de Vereniging van waterbedrijven in Nederland in een opiniestuk in Trouw. De prijs van drinkwater bestaat voor zo’n 27 procent uit belastingen. En als het aan het kabinet ligt, komt er een verhoging van het lage btw-tarief, van 6 procent naar 9 procent per 1 januari 2019. Dit geldt dan ook voor drinkwater. “In de huidige tijd zou je mogen verwachten dat juist minder gezonde en minder duurzame producten voor hogere belastingheffing in aanmerking zouden komen”, aldus De Groene.
Stijging drinkwaterrekening
Twintig jaar geleden bestond het consumententarief voor drinkwater voor bijna 15 procent uit belastingen, tien jaar geleden was dat bijna 25 procent en na de komende btw-verhoging zal dat zo’n 30 procent zijn, aldus De Groene. De btw-verhoging leidt uiteindelijk tot een stijging van de jaarlijkse drinkwaterrekening voor burgers en bedrijven met 50 miljoen euro. Drinkwaterbedrijven vinden echter dat de prijs bepaald moet worden door de kosten van productie en distributie.
‘Géén btw-verhoging’
Een oplossing is volgens De Groene dat er géén btw-verhoging komt, of dat er compensatie plaatsvindt via een lagere Belasting op Leidingwater. “Het zou van visie getuigen als het kabinet niet alleen kiest voor verschuiving van belasting op arbeid naar belasting op consumptie, maar daarbij vooral kiest voor het belasten van ongezonde en vervuilende consumptie.”