We kijken terug op 2020, het jaar van Corona. Bijna alles stond in het teken van deze wereldwijde epidemie. Met zo veel bewegingen en regelingen op fiscaal vlak, zien we dit ook terug in de meest-gelezen artikelen. Verder waren Prinsjesdag, belastingregelingen voor zelfstandigen en BTW wederom populaire onderwerpen.
Welke van de top-10 meest gelezen artikelen hieronder was jouw favoriet uit 2020?
Ook het product van Nextens heeft in 2020 niet stilgestaan. Een nieuwe architectuur, een sneller en stabieler programma, meer functionaliteiten en minder werk voor jou door slimme automatisering. Lees hier meer over de ontwikkelingen van het afgelopen jaar.
Wij bij Nextens wensen je fijne feestdagen en een gelukkig nieuwjaar toe!
1. Belastingvoordelen zelfstandigen gaan verdwijnen
Het advies van de Commissie Regulering van Werk, onder leiding van oud-topambtenaar Borstlap, luidt: de belastingvoordelen voor zelfstandigen moeten verdwijnen. Dat betekent dat onder meer de zelfstandigenaftrek geleidelijk zal worden afgebouwd.
2. BIK: Leuk gebaar, maar vooral met veel bezwaar
Het kabinet wil ondernemers stimuleren om tijdens de coronacrisis nieuwe bedrijfsmiddelen aan te schaffen en geplande investeringen naar voren te halen. Per 1 januari 2021 wordt daarom de Baangerelateerde Investeringskorting (BIK) ingevoerd.
3. Drie vertrokken werknemers belastingdienst weer in dienst
Medewerkers van de fiscus die eerder gebruik maakten van de vertrekregeling mogen weer in dienst treden. De veelbesproken riante vertrekregeling werd opgetuigd om van overtollig personeel af te komen. Inmiddels blijken drie oud-medewerkers die vertrokken met een vergoeding, weer te zijn aangenomen.
4. Dropshipping en BTW
Dropshipping is booming business. Dat de BTW-aspecten voor deze online in- en verkopen niet voor iedereen even duidelijk zijn, blijkt wel uit de vele discussies hierover op diverse internetfora. Bovendien wijzigt de Europese BTW-wetgeving voor e-commerce met ingang van 1 januari 2021.
5. Het einde van de spaar-bv in zicht
Een besloten vennootschap waarin particulieren hun vermogen stallen wordt minder aantrekkelijk. Door de aankomende wijziging lijkt er een einde te komen aan de zogenaamde spaar-bv. Aankomende zomer wordt een wetsvoorstel verwacht wat per 1 januari 2022 als wet zal gelden.
6. Kennisdocument Belastingplan 2021
Dinsdag 15 september was het weer zover: Prinsjesdag. Dit jaar in het teken van de corona-crisis, maar desalniettemin zijn er een aantal interessante maatregelen naar voren gekomen in het Belastingplan. Het merendeel is bedoeld om de economische groei te stimuleren en perspectief te bieden voor de periode daarna.
7. Coronareserve: verliezen van 2020 nu al verrekenen
De uitbraak van het coronavirus startte in 2019, maar werd in 2020 pas een probleem in Nederland. Dit betekent dat de meeste Nederlandse ondernemingen pas dit jaar de gevolgen daarvan ondervinden. Toch is het slim om stil te staan bij de invloed van deze crisis op uw onderneming bij het opmaken van de jaarcijfers 2019. U kunt namelijk een zogenaamde coronareserve in de aangifte vennootschapsbelasting 2019 opvoeren. Doel hiervan is om het verwachte verlies over 2020 direct te kunnen verrekenen met de winst uit 2019.
8. NOW 3: de 6 meest gestelde vragen
Het kabinet heeft eind augustus laten weten diverse steunmaatregelen vanwege de coronacrisis met negen maanden te verlengen. Een van deze steunmaatregelen is de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW). NOW3 is onderdeel van een steun- en herstelpakket, waarin het kabinet ook geld beschikbaar stelt voor scholing en voor van-werk-naar-werk.
9. Silvester Schenk: “Het blijft wonderbaarlijk stil”
“Het lijkt erop dat het kabinet nog niet echt bezig is met Prinsjesdag”, stelt Sylvester Schenk, directeur van het Register Belastingadviseurs (RB). “Ik kan me niet voorstellen dat dit zo is, maar het is wel een feit: het is op dit moment wonderbaarlijk stil. Corona en de tweede golf die eraan komt, lijken op dit moment ook fiscaal gezien veel belangrijker.”
10. Weigering btw-nummer
Met een actief btw-nummer kan op verschillende manieren worden gefraudeerd en daar wordt veelvuldig gebruik van gemaakt. De Belastingdienst wordt daarom steeds terughoudender met het afgeven van een btw-nummer. In de praktijk kom ik steeds vaker tegen dat de Belastingdienst weigert om een btw-ondernemer een btw-nummer te verstrekken of om deze te activeren. Aan mij wordt vaak gevraagd of dit überhaupt kan en wat je hiertegen kunt ondernemen.