
Het personeelstekort in de accountancysector dwingt accountantskantoren steeds vaker om buiten de landsgrenzen te kijken. Niet alleen grote spelers zoals PwC, Deloitte, EY en KPMG, maar ook middelgrote en kleinere kantoren werven actief personeel uit landen als Zuid-Afrika, Sri Lanka en Oost-Europa. Zowel werken op afstand als relocatie naar Nederland zijn populaire opties, blijkt uit een recente rondgang van het Financieele Dagblad.
Bij PwC groeide het aantal buitenlandse medewerkers dat werkt aan Nederlandse dossiers van 130 in 2022 naar inmiddels 300. Deze medewerkers zijn onder meer gevestigd in India, Pakistan, Cyprus, Zuid-Afrika en diverse landen in Centraal- en Oost-Europa. Ook Deloitte bouwt teams op in India en Zuid-Afrika, waarbij professionals soms tijdelijk naar Nederland komen om lokale teams te versterken.
De trend is niet voorbehouden aan de Big Four. Kantoren zoals DHV Accountancy en Share Impact Accountants schakelen eveneens buitenlandse professionals in. Zo werkt DHV inmiddels met medewerkers uit Sri Lanka en trekt Share Impact Accountants actief accountants uit Namibië en Zuid-Afrika aan. Volgens Hugo Hollander, oprichter van Share Impact Accountants, biedt de inzet van Zuid-Afrikaanse professionals voordelen: zij spreken Afrikaans, maken snel de overstap naar de Nederlandse taal en zijn vertrouwd met vergelijkbare controlestandaarden.
Kwaliteit blijft aandachtspunt
Hoewel offshoring kansen biedt voor het verlichten van werkdruk en kostenbesparing, benadrukken experts ook de risico’s. Hoogleraar Marcel Pheijffer waarschuwde eerder al dat offshoring niet automatisch leidt tot kwaliteitsverbetering. Strakke kwaliteitsbewaking en goede communicatie zijn noodzakelijk om te zorgen dat klanten geen verschil merken. Zo blijft bij DHV Accountancy al het werk uit Sri Lanka onder eindverantwoordelijkheid van Nederlandse accountants.
Culturele verschillen vragen daarnaast om aanpassing. Waar in Nederland een taak snel zelfstandig wordt opgepakt, vergt samenwerking met buitenlandse teams vaak duidelijkere instructies en strakkere deadlines. Bedrijven spelen daarop in door extra begeleiding te bieden en het teamgevoel te versterken via bijvoorbeeld online evenementen. De vraag is alleen of er wel echt voldoende kennis- en ervaring op het gebied van interculturele communicatie aanwezig is bij de Nederlandse instellingen?
De toekomst: technologie als versterking
Nood breekt echter wetten en dat betekent dat internationale samenwerking voorlopig essentieel blijft voor Nederlandse accountantskantoren. Veel accountantskantoren zien echter ook dat technologische innovaties snel terrein winnen. En dat biedt hoop op verlichting. Zo verwacht PwC dat kunstmatige intelligentie (AI) de noodzaak van offshoring binnen enkele jaren aanzienlijk zal verminderen.
Fiscale AI-oplossing Nextens Tex
Nextens sluit hierop aan met Nextens Tex, onze nieuwe AI-gedreven kennisoplossing die op 1 juni 2025 officieel zal worden gelanceerd (de beta-verise is nu al beschikbaar voor Nextens klanten). Tex is speciaal ontwikkeld om fiscaal en financieel professionals te ondersteunen in een steeds complexere en dynamischere werkomgeving.
Met Tex kunnen financieel professionals:
- Sneller en beter antwoorden vinden op complexe fiscale vragen.
- Efficiënter werken, doordat Tex documenten, wetteksten en jurisprudentie analyseert en relevante informatie direct presenteert.
- Betere adviseren en beslissingen nemen, doordat je toegang hebt tot exclusief door experts geschreven en gecontroleerde kennis.
- En dus personeelstekorten deelsopvangen, doordat bestaande teams meer werk kunnen verzetten in minder tijd, zonder concessies te doen aan kwaliteit.
Maak het verschil met Tex
Voor veel kantoren betekent Tex niet alleen een hogere productiviteit, maar ook een aantrekkelijke propositie richting klanten en potentieel personeel. Werk dat eerder veel handmatige uitzoekwerk vroeg, kan nu sneller, beter en beter onderbouwd worden uitgevoerd. Hierdoor komt er meer tijd vrij voor complexe, strategische advieswerkzaamheden en klantcontact – precies die taken waar fiscaal en financieel professionals het verschil kunnen maken.
Bovendien helpt Tex bij het opleiden van jonge medewerkers: nieuwe collega’s kunnen sneller op niveau komen door gebruik te maken van directe, accurate informatie, waardoor het inwerken en begeleiden van nieuwe medewerkers soepeler verloopt.
Conclusie
De zoektocht naar personeel buiten Nederland is voorlopig noodzakelijk om het personeelstekort in de accountancysector op te vangen. Maar de inzet van slimme technologie zoals Nextens Tex biedt op de langere termijn een duurzame en strategische oplossing. Door het combineren van internationale samenwerking én AI-oplossingen kunnen kantoren niet alleen het personeelstekort aanpakken, maar ook de kwaliteit van hun dienstverlening verhogen én hun positie in een concurrerende markt versterken.
Meer weten over de mogelijkheden om met Nextens Tex deels het personeelstekort in de accountancysector aan te pakken? Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze AI-experts.
Tex is de betrouwbare AI-assistent van Nextens
