
Op 1 juni ontving de Tweede Kamer de Voorjaarsnota, waarin het kabinet een update gaf van de rijksbegroting voor dit jaar en de verwachte plannen, inkomsten en uitgaven voor het komende jaar presenteerde. Uit ons onderzoek van maart eerder dit jaar onder ondernemers met personeel en financieel managers blijkt dat er brede steun is voor fiscale en financiële maatregelen om actuele politieke doelen te bereiken, met name de aanpak van woningnood, fiscale complexiteit en inflatie.
Woningnood en belastingstelsel
Ons onderzoek toont aan dat het bedrijfsleven sterk pleit voor een vereenvoudiging van het Nederlandse belastingstelsel. Daarnaast is er een duidelijke wens onder ondernemers en financieel managers voor aanvullende fiscale en financiële maatregelen op diverse terreinen. De top-10 van deze wensenlijst omvat onder andere het verminderen van woningnood (77%), het versimpelen van het belastingstelsel (69%) en het laag houden van inflatie (69%).
Opvallend is dat het verminderen van woningnood de hoogste prioriteit heeft onder alle respondenten, met de sterkste steun (83%) in de leeftijdscategorie 50-59 jaar. Hoewel deze groep minder direct getroffen wordt door woningnood dan jongere leeftijdsgroepen, is de urgentie duidelijk aanwezig. De versimpeling van het belastingstelsel wordt eveneens breed gedragen, hoewel iets minder onder jongeren (57%) en in de sector openbaar bestuur en overheidsdiensten (43%).
Inflatie en Europa
Inflatiebeheersing is een ander belangrijk thema, met de meeste steun (79%) onder eenpersoonshuishoudens. De waardering voor een sterker Europa neemt toe met de leeftijd en opleidingsniveau, waarbij 65% van de respondenten ouder dan 60 jaar en 63% van de hoger opgeleiden dit thema ondersteunen.
BTW-verlaging wordt minder belangrijk gevonden door hoger opgeleiden (53%) in vergelijking met lager opgeleiden (62%). Het beteugelen van migratie leeft vooral bij kleinere bedrijven (60%), terwijl grotere bedrijven hier minder belang aan hechten (54%). Sectoren zoals onderwijs (25%) en cultuur, sport en recreatie (36%) zien migratie als een minder belangrijk thema dan groot- en detailhandel (68%), bouwnijverheid (60%) en onroerend goed (59%).
Vestigingsklimaat en landbouw
Het verbeteren van het vestigingsklimaat voor bedrijven in Nederland heeft meer steun in Zuid-Nederland (51%) dan in Noord-Nederland (39%). Sectoren zoals horeca (70%), landbouw (62%) en financiële instellingen (56%) voelen de noodzaak voor fiscale faciliteiten sterker dan cultuur, sport en recreatie (23%), onderwijs (37%) en zorg (39%).
52% van de lager opgeleiden ondersteunt fiscale ondersteuning voor het voldoen aan regelgeving in de landbouw 39% van de hoger opgeleiden. In Noord-Nederland is de steun hiervoor gemiddeld 4% hoger dan in andere delen van het land, met de grootste steun in de sector landbouw, bosbouw en visserij (69%).
Belasting op vermogen en klimaat
Opmerkelijk is dat de steun voor het meer belasten van vermogen ten opzichte van arbeid het hoogst is onder de meest vermogende leeftijdsgroep, ouder dan 60 jaar (46%). Jongeren onder de 30 jaar steunen dit thema het minst (32%). Respondenten in loondienst steunen het aanpakken van vermogen (43%) meer dan ondernemers met personeel (27%).
Fiscale steun voor het klimaat leeft het minst van de top-10 onderzochte thema’s, met de meeste steun in het onderwijs (56%) en de minste steun onder eenpitters (22%), lager opgeleiden (29%) en in de sectoren bouwnijverheid (24%) en landbouw, bosbouw en visserij (23%).
Over het onderzoek
Dit onderzoek is online uitgevoerd van 5 tot en met 12 maart 2025 door Nextens in samenwerking met PanelWizard onder 824 respondenten, werkend als zelfstandig ondernemer met personeel of werkend in loondienst, exclusief overheid, en binnen de organisatie eindverantwoordelijk voor of (mede)beslissend over financiën. Van deze respondenten werkt ongeveer een vijfde bij bedrijven tot 10 personen en ongeveer een kwart bij bedrijven met meer dan 1.000 personen in dienst.
Op de hoogte blijven van alle fiscale en financiële maatregelen?
Als je altijd op de hoogte wilt blijven van deze en andere fiscale en financiële maatregelen, maak dan gebruik van Nextens Naslag, de ultieme fiscale toolkit voor alle fiscaal en financieel professionals.
Nextens Naslag
Met Nextens Naslag ben je altijd op de hoogte van de laatste fiscale ontwikkelingen!
