
De EU-lidstaten hebben ingestemd met het voorstel van de Europese Commissie tot uitstel duurzaamheidsrapportage voor bedrijven tot 2028. Daarnaast wordt de plicht om te rapporteren over internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen met een jaar uitgesteld. Deze aanpassingen maken deel uit van bredere maatregelen om de regeldruk voor bedrijven te verlichten en het concurrentievermogen van de EU te vergroten.
Stop-the-clockmechanisme
Het uitstel, ook wel bekend als het stop-the-clockmechanisme, geldt zowel voor grote ondernemingen als voor beursgenoteerde mkb-bedrijven. Dit besluit komt in het verlengde van eerdere initiatieven, zoals de Omnibus-verordening, waarover we eerder schreven. Het doel van de Commissie met deze vereenvoudigingen in regelgeving is het geven van meer tijd aan bedrijven om zich voor te bereiden en het vergroten van het concurrentievermogen van bedrijven binnen de EU.
Onderhandelingen en parlementaire goedkeuring
Nu de lidstaten akkoord zijn, kunnen de onderhandelingen met het Europees Parlement starten. De Europese Commissie streeft ernaar het uitstel in juni definitief te bekrachtigen. Het Poolse EU-voorzitterschap, dat tot 1 juli loopt, heeft de vereenvoudiging van regelgeving als een van de prioriteiten gesteld. “De overeenkomst van vandaag is een eerste stap op ons beslissende pad om bureaucratie te verminderen en de EU concurrerender te maken,” aldus Adam Szłapka, de Poolse minister voor de Europese Unie.
Polen heeft het Europees Parlement verzocht om het voorstel met voorrang te behandelen, waarbij de stemming over dit verzoek op 1 april plaatsvindt.
Fiscaal voordelig verduurzamen: nieuw kennisdocument
Hoewel bedrijven nu meer tijd krijgen voor hun duurzaamheidsrapportages, betekent dit niet dat verduurzaming minder belangrijk wordt. Integendeel: investeerders, consumenten en beleidsmakers blijven duurzaamheid hoog op de agenda zetten. Bovendien biedt de Nederlandse overheid nog steeds diverse fiscale voordelen voor bedrijven die willen investeren in groene en energiezuinige technologieën.
Volgende maand publiceren wij een nieuw kennisdocument waarin we dieper ingaan op de fiscale regelingen die bedrijven kunnen benutten om toch fiscaal voordelig te investeren in duurzaamheid. We behandelen onder andere de Milieu-investeringsaftrek (MIA), Energie-investeringsaftrek (EIA) en Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL). Houd onze website in de gaten en zorg dat je op de hoogte blijft van alle mogelijkheden om je bedrijf klaar te maken voor een duurzame toekomst.
Nextens Naslag over duurzaamheid
Sinds kort bevat ook onze kennisbank Nextens Naslag uitgebreide informatie over fiscale duurzaamheidskwesties. Wil je meer weten over Naslag? Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze experts.
Nextens Naslag
Met Nextens Naslag ben je altijd op de hoogte van de laatste fiscale ontwikkelingen!
