Cryptobedrijven in Nederland hebben in 2023 en 2024 klanten onvoldoende geïnformeerd over kosten, risico’s en de aard van hun dienstverlening. Dit concludeert toezichthouder AFM na onderzoek. Veel partijen lieten essentiële informatie weg op websites en in reclames, zoals tarieven of verplichte risicowaarschuwingen. Sommige bedrijven adverteerden zelfs met termen zoals ‘veilig handelen’ zonder verdere toelichting, wat volgens de AFM misleidend kan zijn.
Strenge MiCA-regels verplichten meer transparantie
De AFM treedt niet op, omdat de nieuwe Europese cryptoregels, bekend als MiCA (Markets in Crypto-Assets Regulation), pas sinds 2024 van kracht zijn. MiCA verplicht cryptobedrijven om correcte, duidelijke en niet-misleidende informatie te verstrekken. “Verschillende voorbeelden die we aantroffen, zouden onder MiCA als overtredingen worden beschouwd,” waarschuwt de toezichthouder.
Naast informatievoorziening schrijft MiCA ook regels voor over klantbescherming, goed bestuur en het tegengaan van marktmisbruik. Hoewel strenger dan eerdere eisen, blijven de regels minder uitgebreid dan voor andere financiële instellingen. De AFM erkent bijvoorbeeld dat ze weinig mogelijkheden heeft om koersmanipulatie en handel met voorkennis aan te pakken, dat schrijft het FD.
Nederlandse cryptomarkt onder druk
Veel cryptobedrijven kampen met strenge eisen en hoge kosten. MiCA komt bovenop andere regels, zoals de cyberveiligheidswetgeving Dora en verplichtingen om klantgegevens te delen met de Belastingdienst. De combinatie van regels heeft al geleid tot het vertrek of de sluiting van partijen zoals Litebit, Anycoin Direct, Bitcoin Meester (BCM) en Blox.
Ook AFM-toezicht wordt als kostbaar ervaren, wat sommige bedrijven ertoe aanzet Nederland te verlaten. “Het is belangrijk dat beleggers beseffen dat zelfs met AFM-toezicht crypto-handel uiterst risicovol blijft,” benadrukt AFM-bestuurder Hanzo van Beusekom.
MiCA’s gevolgen: tether verboden in EU
De impact van MiCA reikt verder dan alleen informatievoorziening. Vanwege de nieuwe regels wordt tether, een van de meest gebruikte cryptomunten ter wereld, aan het einde van deze maand verboden binnen de Europese Unie. Dit verbod illustreert hoe MiCA niet alleen de sector hervormt, maar ook de beschikbaarheid van producten beperkt.
Conclusie: Grote veranderingen op komst
Met de invoering van MiCA moeten cryptobedrijven uiterlijk 30 juni volledig aan de nieuwe regels voldoen. Dit stelt hoge eisen aan informatievoorziening en operationele aanpassingen, waar veel bedrijven volgens de AFM nog niet aan voldoen. Hoewel de nieuwe regels beleggers meer bescherming bieden, blijft de cryptomarkt complex en risicovol, zelfs onder het strengere toezicht van de AFM, aldus het FD.
Wil je ook optimaal gebruik maken van de voordelen van de WKR in 2025
Download dan ons kennisdocument.