Het duurzaamheidsverslag zou net als het financieel jaarverslag op de agenda moeten staan van aandeelhoudersvergaderingen. Dit stelt Eumedion, de koepel van institutionele beleggers. Zij willen dat aandeelhouders de kans krijgen om te stemmen over de duurzaamheidsrapportage van bedrijven. In eerste instantie adviseren ze een niet-bindende stemming, maar uiteindelijk moet deze volgens Eumedion bindend worden. Beursgenoteerde bedrijven zijn echter terughoudend, laat belangenvereniging VEUO weten.
Nieuwe duurzaamheidsrichtlijnen
Sinds dit jaar geldt de Europese richtlijn CSRD, die bedrijven verplicht om te rapporteren over onder andere CO₂-uitstoot, waterverbruik en diversiteit. Deze duurzaamheidsverslagen moeten worden goedgekeurd door een accountant, net als de financiële jaarverslagen. Volgens Eumedion is het daarom logisch dat bedrijven ook over hun duurzaamheidsverslag verantwoording afleggen aan de aandeelhouders, schrijft het FD.
Rients Abma, directeur van Eumedion, vindt dat het bestuur op dezelfde manier verantwoording moet afleggen over de duurzaamheidsrapportage als over de financiële rapporten. Hij pleit daarom voor een adviserende stemming tijdens aandeelhoudersvergaderingen, met uiteindelijk een bindend karakter. Ook andere partijen, zoals de VEB (Vereniging van Effectenbezitters) en MVO Nederland, ondersteunen dit idee.
Weerstand bij bedrijven
Beursgenoteerde bedrijven zijn minder enthousiast over een verplichte stemming. De Vereniging van Effecten Uitgevende Organisaties (VEUO) vindt dat het duurzaamheidsbeleid bij het bestuur en de raad van commissarissen thuishoort. Jack de Kreij, voorzitter van VEUO, benadrukt dat duurzaamheid een strategisch lange-termijnonderdeel is van een onderneming, waar niet alleen aandeelhouders, maar ook werknemers, klanten en leveranciers bij betrokken zijn.
Daarnaast waarschuwt De Kreij dat buitenlandse aandeelhouders met verschillende visies op duurzaamheid de koers van een bedrijf kunnen beïnvloeden. Hij verwijst daarbij naar de dalende steun voor duurzaamheid onder beleggers in landen als de Verenigde Staten.
Europese ontwikkelingen
Eumedion hoopte dat de stemming over het duurzaamheidsverslag vanaf 2025 bindend zou worden. Abma erkent echter dat dit nog onzeker is, aangezien de Nederlandse coalitiepartijen terughoudend zijn met vooruitlopen op Europese regelgeving. In landen zoals Spanje en Zwitserland is een bindende stem al wel ingevoerd, en daar worden de verslagen met ruime meerderheid aangenomen.
Hoewel de dialoog tussen bestuur en aandeelhouders al mogelijk is, pleiten Eumedion en andere belangenorganisaties voor meer formele zeggenschap via een stemrecht. De discussie over de verantwoordelijkheid voor duurzaamheid blijft echter een spanningsveld tussen bedrijven en aandeelhouders, aldus het FD.
De Toekomst van Fiscaliteit: Blockchain
Hoe blockchaintechnolgie de potentie heeft de fiscale wereld te veranderen.