Brussel beweert dat de voorgestelde regeling van de Europese Commissie beleggers die in verschillende Europese landen aandelen bezitten of leningen verstrekken en in een ander land wonen, in staat stelt om gemakkelijker belastingteruggaven te ontvangen wanneer zij dubbel worden belast voor ontvangen dividend of rente. Deze regeling zou jaarlijks een besparing van meer dan €5 miljard opleveren, volgens Brussel.
Beter functionerende kapitaalmarkt
Deze week heeft de Commissie een voorstel gepresenteerd om de belastingteruggave bij dubbele heffing binnen de Europese Unie te vereenvoudigen. Paolo Gentiloni, de Eurocommissaris voor economie, verklaarde dat deze maatregel de grensoverschrijdende beleggingen zowel binnen als buiten de EU bevordert en bijdraagt aan een beter functionerende Europese kapitaalmarkt. Het versterken van deze kapitaalmarkt is van groot belang voor de EU, aangezien het bedrijven gemakkelijker toegang tot financiering biedt.
Andere regels
Het innen van bronbelasting op dividend en rente die aan buitenlandse institutionele en particuliere beleggers wordt betaald, is gangbaar in veel EU-landen. Momenteel is het echter een uitdaging voor beleggers om deze belasting geheel of gedeeltelijk terug te vorderen wanneer zij ook belasting betalen in hun eigen land, benadrukt de Commissie, dat schrijft het FD.
Volgens de Commissie verschillen de regels die lidstaten hanteren voor de teruggave van bronbelasting aanzienlijk. Binnen de EU worden beleggers geconfronteerd met maar liefst 450 verschillende formulieren om belastingteruggave aan te vragen. Bovendien zijn de meeste formulieren alleen beschikbaar in de nationale taal. Het duurt vaak aanzienlijk lang voordat te veel betaalde belasting daadwerkelijk wordt teruggestort op de rekening van de belegger.
Fiscale hindernis
Gentiloni verklaarde op maandag dat de kostbare en tijdrovende procedures veel frustratie veroorzaken. Uit onderzoek blijkt dat 70% van de particuliere beleggers die recht hebben op een verlaagde bronbelasting, afzien van het indienen van een aanvraag. Daarnaast heeft 30% van de particuliere beleggers volgens een ander onderzoek zijn Europese aandelenportefeuille verkocht vanwege deze fiscale hindernis. De Italiaanse eurocommissaris benadrukt dat het niet acceptabel is om deze situatie te laten voortduren.
Brussel heeft twee methoden voorgesteld om de belastingteruggave te vereenvoudigen. Ten eerste kan het EU-land dat bronbelasting oplegt, bij het vaststellen van het tarief voor dividenduitkeringen en rentebetalingen al rekening houden met de afspraken die zijn gemaakt in fiscale verdragen om dubbele belasting te voorkomen. Ten tweede bestaat de mogelijkheid van een snelle terugbetaling door het land dat de bronbelasting int, uiterlijk binnen vijftig dagen na betaling van die belasting. De Commissie merkt op dat een combinatie van beide methoden ook mogelijk is.
Fraude
Brussel is van plan om gelijktijdig met de vereenvoudiging van de belastingteruggave maatregelen te nemen om fraude met restitutie aan te pakken. Fraude vindt onder andere plaats door dividendstripping, waarbij onterecht dividendbelasting wordt teruggevraagd. Om dit aan te pakken, stelt de Commissie een standaard rapportageverplichting voor financiële dienstverleners voor. Op basis hiervan kunnen nationale belastingautoriteiten controleren of een verlaagd tarief gerechtvaardigd is of dat er sprake is van misbruik.
Het voorstel van de Commissie wordt nu voorgelegd aan de lidstaten. Als zij hiermee instemmen, kunnen de maatregelen van kracht worden vanaf 1 januari 2027. Voor de goedkeuring van fiscale voorstellen is unanimiteit van de lidstaten vereist, aldus het FD.
Ook meer financiële controle?