Veel ondernemers hebben moeite om hun coronaschuld terug te betalen en nemen verschillende maatregelen om hun bedrijf te redden. Ze stellen aflossingen uit, vragen nieuwe leningen aan en betalen leveranciers later. Sommige ondernemers moeten zelfs een beroep doen op de voedselbank.
Inflatie en dure leningen
Uit onderzoek van financieringsplatform October blijkt dat meer dan de helft van de mkb-ondernemers die coronanoodsteun aanvroegen, het moeilijk vinden om deze terug te betalen. Bijna de helft gaat nieuwe schulden aan om oude leningen af te lossen. Vanwege de afwijzing van banken zijn deze ondernemers vaak genoodzaakt om alternatieve en duurdere financiers in te schakelen, die inmiddels 27% van alle mkb-kredieten tot €1 mln voor hun rekening nemen. Dit leidt tot extra kosten voor noodlijdende ondernemers.
Er is een groeiende trend waar te nemen onder ondernemers om alternatieve financieringsvormen te zoeken, zoals opgemerkt door Lukas Anker, voorzitter van Factoring Nederland. Het klantenbestand van zijn bedrijf is vorig jaar gestegen van zesduizend naar zevenduizend. Dit is met name merkbaar in de vraag naar werkkapitaal. Inflatie heeft ervoor gezorgd dat het duurder is geworden om voorraad te vervangen, wat meer geld vereist zonder dat de winst is gestegen. Anker ziet ook dat er meer ondernemers zijn die zich afvragen of hun businessmodel nog levensvatbaar is, wat leidt tot toenemende onconventionele acties.
Voedselbank
Financieringsplatform Qredits ziet een vergelijkbare trend onder ondernemers. André Dolsma, commercieel directeur van Qredits, zegt dat ondernemers proberen om het ene gat met het andere te vullen, soms met flitskredieten. Flitskredieten hebben een korte looptijd, hoge rente en grote aflossingen. Veel ondernemers lopen huurachterstanden op en betalen hun leveranciers steeds later om geld in kas te houden.
Sommige ondernemers besparen geld door gebruik te maken van de voedselbank. Hans Klein Swormink, programmamanager financiering bij de Kamer van Koophandel, vertelt dat een van zijn collega’s vrijwilliger is bij een voedselbank en in de ochtend brood haalt bij een plaatselijke bakker dat over de datum is. ‘s Middags komt de bakkersvrouw groente halen bij haar.
Investeringen en werkkapitaal
Mkb-financier NLInvesteert meldt dat het aantal kredietaanvragen nog nooit zo hoog is geweest als in het afgelopen kwartaal. Ondernemers zoeken extra geld om naast loon- en voorraadbetalingen ook de terugbetalingen te kunnen doen en in groei te investeren. Volgens directeur Dirkjan Takke ondervinden met name kapitaalintensieve bedrijven moeilijkheden, omdat er al veel is geïnvesteerd maar de omzet nog gerealiseerd moet worden. Deze bedrijven hebben extra werkkapitaal nodig.
Bij grotere bedrijven wordt vaak gekozen om te stoppen met activiteiten waar de kosten hoger zijn dan de opbrengsten. Dit vergroot de kans op draagvlak voor een schuldenakkoord, waarbij schuldeisers worden gevraagd om een korting. De fiscus is volgens Koos Beke van PwC onder voorwaarden bereid een deel van de schuld af te schrijven, maar dit moet wel meer opleveren dan een faillissement en een substantieel deel van de belastingschuld moet worden terugbetaald.
Verder uitstel van betaling
Veel ondernemers proberen hun terugbetalingen uit te smeren over een langere periode, waarbij meer dan zesduizend bedrijven eind februari uitstel van betaling hadden aangevraagd bij de Belastingdienst. De meesten wilden slechts een pauze van maximaal een half jaar, waarbij slechts 3300 verzoeken werden toegewezen en vijfhonderd toestemming kregen om hun schuld in zeven jaar in plaats van vijf jaar af te lossen.
Gebrek aan een grondige motivering en belastingschulden van minder dan €10.000 zijn de belangrijkste redenen voor afwijzing van een verzoek. Hoewel de Belastingdienst en financiers drukker worden, wordt het juist rustiger bij de ondernemershulplijn van de Kamer van Koophandel. Dit is echter geen positief teken, aangezien veel ondernemers zich ontmoedigd voelen en geen energie hebben om te handelen.
Fiscale Kennisprijs 2023