Het Nederlandse kabinet heeft woensdag aangekondigd dat het €28 miljard zal uitgeven aan 120 nieuwe duurzame maatregelen om de CO2-uitstoot tegen 2030 met 55% te verminderen ten opzichte van 1990. Echter, ondanks advies van economen en klimaatwetenschappers om klimaatdoelen te halen door middel van strenge normen en belastingen, trekt het kabinet vooral subsidies uit voor deze maatregelen. Slechts €1,8 miljard van het bedrag zal afkomstig zijn van belastingen.
Oud-CPB directeur Laura van Geest adviseerde het kabinet om deze keer niet alleen te kijken naar milieusubsidies, maar ook naar klimaatbelastingen en normeringen. Maar het kabinet koos er vooral voor om klimaatdoelen te halen door middel van subsidies. Het voert slechts enkele belastingen in, waaronder de verhoging van de aanschafbelasting voor nieuwe auto’s op fossiele brandstoffen en een verhoging van de energiebelasting voor mensen en bedrijven die veel stroom en gas gebruiken.
De branchevereniging voor duurzame energiebedrijven NVDE noemt de terughoudendheid ten aanzien van strenge maatregelen ‘een gemiste kans’, en ook de Jonge Klimaatbeweging is teleurgesteld. Het kabinet vermijdt hete hangijzers, zoals een vliegtaks, en komt met een pakket dat weinig boze reacties zal opleveren, aldus voorzitter Aniek Moonen.
Hoewel het kabinet klimaatbelastingen goeddeels uit de weg gaat, legt het wel meerdere hoge milieunormen op. Zo mag de elektriciteitssector al in 2035 geen CO2 meer uitstoten, dat was eerder 2050.