De Tweede Kamer heeft een motie van D66 aangenomen waarin wordt opgeroepen om de verklaring omtrent risicobeheersing (VOR) snel als verplichting op te nemen in de Corporate Governance Code voor alle accountancycontroles bij grote bedrijven. Hoewel de VOR momenteel geen onderdeel uitmaakt van de recent geactualiseerde Corporate Governance Code, heeft minister Kaag van Financiën al aangegeven dat ze niet van plan is om dit tegen te houden.
Teleurgesteld
De Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) was teleurgesteld omdat de verklaring omtrent risicobeheersing (VOR) niet in de recent bijgewerkte Corporate Governance Code was opgenomen. De Tweede Kamer heeft nu besloten dat de VOR toch aan de Code moet worden toegevoegd. Minister Kaag van Financiën heeft aangegeven dat ze niet van plan is dit te blokkeren.
Verplichte VOR wenselijk
De motie stelt vast dat de verklaring omtrent risicobeheersing (VOR) bedrijven verplicht om risico’s te identificeren en maatregelen te nemen om deze te beheersen. Deze informatie moet transparant worden gedeeld met betrokken partijen. Verschillende partijen hebben onderzoek gedaan en aanbevelingen gedaan waaruit blijkt dat een verplichte VOR wenselijk is. Bovendien heeft de Minister van Financiën zich uitgesproken voor de VOR in de Corporate Governance Code.
Vóór 1 januari
De motie werd gesteund door degenen die van mening zijn dat een VOR alleen volledig is als er een uniform normenkader, een intern evaluatieproces en assurance door een accountant is. De regering wordt verzocht om vóór 1 januari 2024 een bepaling op te stellen die de VOR verplicht maakt voor alle accountancycontroles bij grote bedrijven in de Corporate Governance Code. Als dit niet haalbaar lijkt op korte termijn, dan wordt verzocht om wetgeving voor te bereiden, bijvoorbeeld in de Wet toekomst accountancy, en om de Kamer hier voor het zomerreces van 2023 over te informeren.