Vorig jaar heeft de Nederlandse overheid een totaalbedrag van €365,5 miljard euro aan belastingen en premies geïnd, wat neerkomt op een gemiddelde van iets meer dan €1 miljard per dag. Deze belastingopbrengsten bestaan niet alleen uit btw, inkomstenbelasting en loonbelasting, maar ook uit bijvoorbeeld accijns en energiebelasting.
Enkele uitzonderingen
Hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zegt dat dit totaalbedrag afkomstig is van consumenten en bedrijven. Bijna alle belastingopbrengsten waren vorig jaar hoger dan het jaar ervoor, behalve een paar uitzonderingen zoals de energiebelasting.
Deze belasting was tijdelijk verlaagd door de overheid vanwege de hoge energieprijzen, wat resulteerde in een aanzienlijke daling van de totale opbrengst van deze belasting van 3,9 miljard euro in 2020 tot minder dan 0,5 miljard euro vorig jaar, dat schrijft Nu.nl.
Accijnzen
Ook de accijnsopbrengst ging omlaag vorig jaar, ondanks dat deze juist na de pandemie de weg omhoog had gevonden. Volgens Van Mulligen heeft dit te maken met een overheidsmaatregel, namelijk de accijnsverlaging op brandstof die op 1 april van vorig jaar werd doorgevoerd.
Dit heeft geleid tot een daling van bijna 800 miljoen euro aan accijnsopbrengsten, voornamelijk door lagere opbrengsten van accijnzen op benzine en diesel. De opbrengsten van de accijnzen op tabak zijn daarentegen niet gedaald, wat impliceert dat er minder tabak is verkocht, aldus Nu.nl.