De fiscus heeft zich ingezet om Uber te helpen. Het Amerikaanse techbedrijf kreeg precies te horen wat er in overige landen werd besproken en welke standpunten landen als Frankrijk en België innamen. Bovendien betaalde het bedrijf nauwelijks belasting in Nederland. Dat stelde Uber-klokkenluider Mark MacGann tegenover de commissie Financiën van de Tweede Kamer.
Deal
De vermeende twijfelachtige rol van de fiscus kwam boven water dankzij het onderzoeksproject van het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ), de zogenaamde Uber Files. MacGann werkte als lobbyist voor Uber en is de bron van de Uber Files.
Het internationale hoofdkantoor van Uber staat in Amsterdam. Volgens MacGann mocht het bedrijf over 1 procent van de inkomsten buiten de Verenigde Staten 25 procent belasting in Nederland betalen. De voorzitter van de commissie, Pieter Omtzigt schreef over de deal: “Als je 1000 euro verdient, hoef je maar 10 euro op te geven, en daarover draag je 2,50 euro af.”
Rode loper
De rest van de centen ging via de berichte Kaaimaneilanden en de Bahama’s rechtstreeks naar de aaandeelhouders. “Onze toegang was buitengewoon gunstig voor ons. Nederlandse bedrijven hadden die contacten niet. Dat was oneerlijk.” Verder stelt hij dat het Uber personeel bij wijze van spreken “dronken en high” waren van de invloed die ze in Nederland hadden. “De rode loper voor ons was roder en langer dan voor de koninklijke familie.”