Kabinet-Rutte IV zal zich de komende tijd moeten beheersen met betrekking tot de fiscus. Serieuze hervorming van de belastingen zullen moeten wachten tot een volgend kabinet. Pas dan kan de ict van de Belastingdienst de herzieningen aan. Dat is de boodschap die de Belastingdienst had voor de Tweede Kamer tijdens de technische briefing afgelopen dinsdag.
Lang gekoesterde wensen
Staatssecretaris Marnix van Rij van fiscaliteit waarschuwde maandag al dat er de komende tijd niet of nauwelijks ruimte is voor grote beleidswijzigingen. De noodzakelijke en ingrijpende modernisering bij de Belastingdienst moet voorrang krijgen. Verschillende lang gekoesterde politieke wensen zullen dus voorlopig terug op de plank moeten worden gelegd.
Dat hoort onder meer een grote hervorming van het inmiddels ruim twintig jaar oude boxenstelsel van de inkomstenbelasting bij. Iets wat bij meerdere politieke partijen al lang op de agenda staat. Deze en andere wensen lopen echter steeds stuk op de noodlijdende ICT-systemen bij de fiscus waar de inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, loonheffing en vermogensbelasting allemaal op draaien.
Geef modernisering voorrang
De applicaties zijn allemaal gebaseerd op de verouderde programmeertaal Cool:Gen, die de komende jaren stapsgewijs zal moeten worden uit gefaseerd. De deadline valt in 2026 omdat de ondersteuning voor de programmeertaal dan stopt. Ondanks dat verwacht de dienst de systemen nog tot 2030 in de lucht te kunnen houden. Dat zal ook moeten aangezien aangiftes minstens acht jaar bewaard moeten blijven.
Volgens Tineke Bijl, directeur informatievoorziening en databeheersing bij de Belastindienst, is er licht aan het einde van de tunnel. Wel met de voorwaarde dat de fiscus de komende jaren geen onverwachte klussen op het al overvolle bordje erbij krijgt. ‘Geef de modernisering voorrang’, echode zij de oproep van Van Rij.
Robuust
De onverwachte werkzaamheden, die binnen de dienst ‘inslagen’ worden genoemd, hebben de afgelopen jaren voor flinke vertraging gezorgd bij de vernieuwing van de ICT. Het besluit om huishoudens met blokverwarming te compenseren voor de energieprijzen is daar een recent voorbeeld van. Maar ook het kerstarrest waarmee de Hoge Raad de vermogensrendementsheffing van tafel veegde valt in die categorie. ‘Deze systemen draaien al tientallen jaren stabiel’.
Kamerleden spraken hun zorgen uit over de risico’s van het werken met systemen uit de jaren tachtig en zeventig. Directeur informatievoorziening Koos Veefkind verzekerde hen echter dat de oude systemen robuust zijn en niet snel zullen omvallen. Echter is er bij storingen veel tijd nodig om deze op te lossen. Storingen zijn er volgens Veefkind niet vaak, maar de kans neemt toe bij (grote) wijzigingen, aldus het FD.