De groeiverwachtingen voor dit jaar zijn door Het internationaal Monetair Fonds naar boven bijgesteld. In Washington wordt er wel gewaarschuwd voor te veel optimisme. Inflatie blijft volgens hun ook het komende jaar een groot probleem.
Pierre-Olivier Gourinchas (IMF-econoom) noemt de wereldwijd dalende inflatie ‘bemoedigend’, maar wil dat centrale banken niet te vroeg moeten juichen. ‘Het monetaire beleid begint nu te bijten, met een daling van de huizenbouw in veel landen. Maar gecorrigeerd voor inflatie blijft de rente laag of zelfs negatief in de eurozone en andere economieën.’
Voorspeling
Sinds oktober, toen de laatste halfjaarlijkse World Economic Outlook werd gepresenteerd, is de sfeer op de IMF-kantoren verbeterd. In een update van de vooruitzichten die op dinsdag werd gepubliceerd, verwacht het fonds nog steeds een lagere groei van de wereldeconomie (2,9%) dan in 2022 (3,4%), maar de groeivertraging is kleiner dan verwacht. Consumptie en investeringen blijken ondanks de hoge inflatie verrassend robuust, mede dankzij de lage werkloosheid en verhoogde overheidsuitgaven. Dit wordt ook geholpen door een lagere olieprijs van 16% in 2023.
Voor de eurozone verwacht het IMF een groei van 0,7%. Geen uitbundig cijfer, maar beter dan wat bankanalisten en de Europese Centrale Bank voorspellen en 0,2 procentpunt hoger dan de prognose in oktober. Hier staat tegenover dat de prognose voor 2024 met evenveel is verlaagd tot 1,6%. De Verenigde Staten doen het met een groei van 1,4% (2023) en 1% (2024) per saldo niet veel beter dan de eurozone.
Groei-kloof
Prognoses zijn zelden nauwkeurig, zo ook die van het IMF. Belangrijker is de groeiende kloof tussen ontwikkelde en opkomende landen, vooral in Azië. China groeide in 2022 met 3% – het eerste keer in 40 jaar dat het land minder hard groeide dan de wereldeconomie. Het IMF verwacht een betere prestatie van China in 2023 door einde van lockdowns en heeft de prognose voor de tweede grootste economie verhoogd tot 5,2%. India is een van de weinige landen die China overtreft met een verwachte groei van 6,1% in 2023.
Volgens het IMF dragen China en India samen voor de helft van wereldwijde economische groei, terwijl de VS en de eurozone samen slechts verantwoordelijk zijn voor een tiende. Een tegenvallend herstel in China zou wereldwijde impact hebben en is één van de grootste risico’s voor de wereldeconomie volgens het IMF. De coronacrisis kan door lage vaccinatiegraad en tekort aan ziekenhuiscapaciteit opnieuw oplaaien, en de vastgoedcrisis in China blijft een bron van onzekerheid.
Risico
Risico op hoge inflatie blijft bestaan. Huidige daling is vooral door lagere energieprijzen, maar oorlog in Oekraïne en afnemende gasvoorziening uit Rusland kunnen leiden tot nieuwe prijsstijgingen, samen met een koude winter 2023/24 en stijgende Chinese energievraag. Bijkomende hogere loongroei kan inflatie verder opjagen, vereist nog strikter monetair beleid.
Beleidsrente verwacht te stijgen, maar inflatiedaling leidt tot verwachtingen van verlagingen. Dit vergroot kans op teleurstellingen als centrale banken de rente meer moeten verhogen en langer vast moeten houden dan verwacht. IMF waarschuwt voor volatiliteit op financiële markten door lage liquiditeit.
Afbouw obligatieportefeuilles door centrale banken (Fed al bezig, ECB in maart) vermindert liquiditeit in de markt.
Lichtpunt: consumentenspaartegoeden groeien in eurozone, bieden financiële mogelijkheden. IMF schetst scenario’s voor “zachte landing” met lagere inflatie zonder verder aanspannen monetair beleid, bijv. door daling openstaande vacatures en loongroei.