De waarderingen van private bedrijven zullen de komende tijd dalen. Dat stelt econoom Chris Oudshoorn van De Nederlandsche Bank (DNB) in een artikel in economenblad ESB.
Hij baseert zijn conclusie op een vergelijking tussen beursgenoteerde en niet-beursgenoteerde bedrijven, veelal in de Amerikaanse technologie sector. Sinds begin 2022 hebben jonge beursfondsen de helft van hun waarde verloren, terwijl vergelijkbare privébedrijven een waardedaling van 15% hebben gehad.
Een soortgelijk geluid viel eind vorig jaar te horen op een groot private-equitycongres in Amsterdam.
Het verschil in prijsontwikkeling komt volgens Oudshoorn doordat de waarderingen van private bedrijven tot stand komen door ‘onregelmatige transacties of meer subjectieve waarderingsmethodes’. Bij beursgenoteerde bedrijven verandert de waardering dagelijks door handel op de beurs.
Neerwaartse correctie
De economen betogen dat een daling van privé activa mogelijk een grotere impact kan hebben dan in het verleden, vanwege de toevloed van geld naar de privémarkten in de afgelopen jaren. Dit komt doordat investeerders hoge rendementen behaalden met private equity, terwijl alternatieven met lage rente minder aantrekkelijk waren.
Volgens dataverzamelaar Preqin was er in 2022 €10.000 miljard belegd in private markten. Twee jaar eerder ging het nog om €7.400 miljard.
‘Met deze groei is ook het belang van dit financieringskanaal voor bedrijven toegenomen: het is nu de vraag of deze bedrijven in staat zijn om op een andere manier aan financiering te komen als investeerders uit de private markt zich terugtrekken’, aldus de economen in ESB.