De kans dat belastingfraudeurs gepakt worden is kleiner geworden. De Belastingdienst kampt met flinke personeelstekorten waardoor het aantal handmatige controles van belastingaangiften in de afgelopen zeven jaar met maar liefst 66 procent is gedaald.
Handmatige controle
De fiscus denkt volgend jaar ongeveer 181.000 aangiften inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting van particulieren en mkb-bedrijven met de hand te zullen controleren. Dat zouden er circa 14.000 minder zijn dan dit jaar. In 2016 stond dat cijfer drie keer zo hoog op 543.000.
De handmatige controle is cruciaal voor de opsporing van fraude. Alleen dan kan gesjoemel worden gesignaleerd en vastgesteld. De fiscus waarschuwt dan ook dat de verkleinde pakkans de belastingmoraal kan ondermijnen, dat schrijft de Volkskrant.
Fraude Signalering Voorziening
Het helpt daarnaast niet dat de Belastingdienst concrete fraude tips sinds 2020 niet of nauwelijks meer in behandeling neemt. Het register waarin de fiscus deze fraudesignalen administreerde, de zogenaamde Fraude Signalering Voorziening (FSV), is opgedoekt vanwege het schenden van de privacywetten. Dit kwam aan het licht door de kinderopvangtoeslagenaffaire.
In afwachting van een alternatief register dat wel aan de wet voldoet, blijven alle fraudesignalen op de plank liggen. Het nieuwe systeem laat nog minstens een jaar op zich wachten, schrijft staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscale Zaken) aan de Tweede Kamer.
Personeelstekort
Van Rij schrijft dat de fiscus op zijn vroegst eind 2023 weer aan de slag kan met de fraudesignalen. Inmiddels liggen er zo’n 30.000 tips te wachten. Het is echter maar de vraag of die signalen überhaupt nog opgepakt zullen worden vanwege de enorme capaciteitsproblemen bij de Belastingdienst. De Tweede Kamer heeft ook zijn zorgen uitgesproken over de gevolgen van de dalende pakkans.
Het personeelstekort is voor een groot deel te wijten aan een groot verloop van medewerkers. Wat vooral werd veroorzaakt door de veel te riante vertrekregeling is medewerkers in 2015 aangeboden kregen. Maar ook nieuw personeel vertrekt snel. Nadat ze op kosten van de overheid zijn opgeleid door de Belastingdienst worden verse krachten vaak weggekocht door het bedrijfsleven, waar ze veel hogere salarissen kunnen verdienen, aldus de Volkskrant.