Cryptobeleggers hebben een zeer slecht jaar achter de rug. Toch kan het nog slechter. Ze krijgen binnenkort de fiscus op hun dak. Het gaat namelijk een stuk lastiger worden op belasting op cryptomunten te ontduiken. Hoewel het niet duidelijk is hoeveel cryptobeleggers belasting ontduiken, dat ze er zijn is zeker.
Onder de radar
In de cryptowereld bestaat een sterk verzet tegen elke overheidsbemoeienis. Digitale muntbezitters konden de afgelopen jaren dan ook ongestoord handelen. De Belastingdienst kon immers niet meekijken op cryptobeurzen waar ze hun munten kopen en bewaren. Daar gaat echter nu verandering in komen. De fiscus krijgt toegang, ook tot transacties in het verleden.
Brussel wil de cryptohandelsplatformen namelijk verplichten klantgegevens aan de overheid door te geven. ‘De anonimiteit, het feit dat er meer dan negenduizend verschillende cryptomunten beschikbaar zijn, en het digitale karakter van crypto’s maakt dat veel cryptobeleggers die grote winsten maken, onder de radar van de autoriteiten blijven’, zei de Italiaanse eurocommissaris voor economische zaken Paolo Gentiloni eerder deze maand in een verklaring.
Naar alle waarschijnlijkheid gaan de nieuwe regels gelden per 2026. Er is nog wel unanieme goedkeuring van de EU-lidstaten noodzakelijk, dat schrijft het FD.
Box 3
Het advies aan beleggers luidt dan ook: geef je crypto’s nu alvast aan, ook de bezitting die eerder zijn verzwegen. De Belastingdienst kan namelijk tot vijf jaar terug navorderingen opleggen. Wie schuld bekent, kan misschien een ‘deal’ sluiten met de fiscus. Ze betalen dan een boete, maar kunnen strafrechtelijke vervolging mogelijk ontlopen.
Het cryptogeld valt net als spaargeld en aandelen in de meeste gevallen onder box 3. Over box 3 is op dit moment nog veel onduidelijkheid sinds de Hoge Raad een streep zette door de voormalige heffing. De Belastingdienst kijkt volgend jaar naar olgend jaar naar hoeveel iemand daadwerkelijk belegt, en heft belasting over een verondersteld rendement van zo’n 6% (voor het spaargeld 0,1%).
Zwaar jaar
Cryptobeleggers moeten bovendien rekening houden met een extra hoge heffing over 2022. Op de peildatum van 1 januari 2022 stond de bitcoin namelijk bijna drie keer zo hoog als nu. Oftewel men moet belasting betalen over een bitcoin van ruim $46.000, terwijl die cryptomunt dit jaar naar minder dan $17.000 daalde.
Daartegenover staat dat bij de aangifte over 2023 de rekening fors lager kan uitvallen. In het geval er een nieuwe hype ontstaat waarbij de cryptomunten weer de lucht in schieten.
Belastingparadijzen
Hoeveel belasting er zal worden geheven is nog maar de vraag. Veel cryptobeurzen zijn namelijk gevestigd in belastingparadijzen, of hebben überhaupt geen hoofdkantoor. Bovendien zal het moeijlijk worden om de gegevens van hun Europese klanten los te krijgen, aldus het FD.
‘We weten vaak niet eens waar cryptobedrijven zetelen, dan zitten ze in de cloud of zo’, zei Steffen Kern, risicodirecteur van de EU-toezichthouder ESMA, in een Brusselse hoorzitting over de omgevallen beurs FTX.
Meer weten over cryptocurrencies?
Lees verder in Naslag ›