Accountants- en advieskantoor EY heeft zijn tanden laten zien tijdens de behandeling van tuchtklachten tegen twee bestuursleden bij de Accountantskamer. De klachten zijn ingediend door oud-partner Wouter van Gelderen. Volgens Van Gelderen zijn de bestuurders niet goed omgegaan met zijn klokkenluidersmelding. Er zou tegen de regels in gehandeld zijn. Juist voor accountants gelden strikte regels op dat gebied.
Stevig verweer
EY ging tijdens de behandeling in Zwolle voor het eerst in op de verwijten van de voormalig partner, die bovendien nog tal van andere rechtszaken voert rond zijn ontslag. Tot nog toe was het kantoor erg terughoudend met het geven van commentaar. De twee tuchtklachten tegen voormalig topman Coen Boogaart en bestuurslid Patrick Gabriëls vroegen echter om een stevig verweer, dat schrijft het FD.
Van Gelderen, die als consultant werkte voor EY, stapte eerder al naar de rechter over zijn ontslag. Bovendien voert hij een procedure tegen advocatenkantoor Van Doorne dat in opdracht van het Accountantskantoor onderzoek deed naar de vermeende mistanden.
Overtreding mededingingsregels
Het is niet uniek dat accountants een tik op de vingers krijgen voor andere activiteiten dan de strikte uitoefening van hun beroep. Maar volgens advocaat Jan Garvelink die namens beide EY-bestuursleden optrad, lijkt het een trend te zijn geworden. Dat benadrukte de voorzitter van de vijfkoppige tuchtkamer ook: ‘Ik moet even uw verwachtingen managen, ik kijk vandaag alleen naar het gedrag als accountant, ik ga niet de volledige zaak voor u oplossen.’
Dit zei de voorzitter in reactie op een emotioneel betoog van Van Gelderen. De voormalig-partner nam de gelegenheid om de hele aanloop naar zijn huidige strijd uit de doeken te doen. De consultant zegt als klokkenluider te zijn tegengewerkt toen hij in 2019 melding maakte van een mogelijke overtreding van mededingingsregels. Een andere partner zou namelijk gevoelige informatie hebben gedeeld met een concurrerende consultantsfirma.
Kullekoek
De voormalig partner zou daarop zijn geïntimideerd en als straf een lagere winstuitkering hebben gekregen. Later werd zijn partnerovereenkomst ontbonden waarmee hij buiten de deur werd gezet. Een gesprek met toenmalig bestuursvoorzitter van EY Nederland, Coen Boogaart, en diens collega-bestuurder Gabriëls gaf geen ander resultaat.
Bogaart noemde dit ‘kullekoek, dat er ander contact met mij zou zijn geweest is achteraf geconstrueerd.’ Bovendien zou het onlogisch zijn dat hij niets met signalen over mogelijke overtredingen van de concurrentiewetgeving had gedaan. ‘Als dat zo zou zijn geweest, waren er meteen 17 zwaailichten aangegaan bij Boogaart’, aldus advocaat Garvelink.
Opname
Volgens Bogaart hoorde hij kort voor het gesprek met Van Gelderen over de melding. Dat gesprek nam Van Gelderen op. De opname werd door de verdediging gebuikt om aan te tonen dat de voormalig partner ‘geen klokkenluider wil zijn’. Iets wat hij zesmaal zou hebben herhaald, aldus het FD. Van Gelderen werd pas klokkenluider op zijn laatste werkdag, zei Garvelink. Waarmee hij suggereerde dat het een strategische en juridische keus was om zichzelf als klokkenluider te afficheren. Van Gelderen en zijn advocaat Martine Lem bestreden dat niet. Maar, zei Lem: ‘Ik sta veel klokkenluiders bij. Niemand wil klokkenluider zijn.’