Vastgoedfondsen kunnen nog even opgelucht adem halen. De kabinetsmaatregel waardoor de fondsen winstbelasting moeten gaan betalen is uitgesteld tot 2025. Staatssecretaris Marnix van Rij van Fiscaliteit en Belastingdienst zegt beleggers meer tijd te willen geven om zich voor te bereiden.
Overvallen door maatregel
Dat schrijft Van Rij in een brief die hij afgelopen vrijdag naar de Kamer stuurde. Op Prinsjesdag kondigde het kabinet aan dat vastgoedfondsen vanaf 2024 hun status als zogeheten fiscale beleggingsinstelling (fbi) zouden verliezen. Die status zorgt er nu voor dat ze geen vennootschapsbelasting hoeven te betalen, omdat hun aandeelhouders bijvoorbeeld al dividendbelasting betalen.
De schatkist loopt daardoor flink wat geld mis. De fondsen voelen zich op hun beurt overvallen voor de maatregel. Winkelbelegger Wereldhave schatte in dat het bedrijf jaarlijks €3 mln tot €4 mln aan vennootschapsbelasting zal moeten betalen als zij de fbi-status kwijtraken, schrijft het FD.
Herstructurering
De staatssecretaris geeft aan dat de maatregel wordt uitgesteld om beleggers ‘voldoende tijd en handelingsperspectief’ te geven en om ‘te kunnen anticiperen op de gevolgen van de vastgoedmaatregel’. Veel neleggers zullen hun vastgoedfondsen moeten herstructureren. Zo kunnen winkels en woningen worden overgehemeld van het ene bedrijf naar het andere en dat kost tijd.
Bovendien kan het voorkomen dat een vastgoedbelegger bij zo’n herstructurering overdrachtsbelasting moet betalen. Dit zou kunnen leiden tot ‘(maatschappelijk) ongewenste effecten voor bijvoorbeeld (institutionele) beleggers die investeren in de Nederlandse woningmarkt’, schrijft Van Rij in de brief.
‘Voorwaardelijk’ geen overdrachtsbelasting
Die negatieve effecten worden in kaart gebracht en om de vastgoedfondsen tegemoet te komen zijn zij in 2025 ‘voorwaardelijk’ vrijgesteld van het betalen van overdrachtsbelasting. Als deze moet worden betaald bij het herstructureren van het vastgoed wegens de belastingmaatregel, aldus het FD.