Kabinet Rutte IV wil belastingontwijking bestrijden en vraagt hiervoor hulp aan burgers en ondernemers. Tot eind januari kan men online melding maken van opmerkelijke belastingconstructies. Het is opmerkelijk en voor het eerst dat het kabinet ook burgers en bedrijven oproept zich te melden.
Geest van de wet
Bij belastingconstructies gaat het volgens het ministerie van Financiën om het ‘zodanig structureren, omvormen dan wel schuiven van transacties, inkomen, winst en vermogen zodat zo min mogelijk belasting wordt betaald’. Staatssecretaris Marnix van Rij van Fiscaliteit (CDA) formuleert het anders: ‘gevallen waarbij weliswaar wordt gehandeld naar de letter van de wet, maar niet naar de geest’.
Het ministerie stelde eerder dit jaar samen met de fiscus een lijst op met tien opmerkelijke constructies die worden gebruikt door particulieren en bedrijven om minder belasting te betalen. Een voorbeeld: donaties van vermogende particulieren aan zelf opgerichte goede doelen (anbi’s). De gever kan door aftrek van de giften zijn of haar belastbaar inkomen laten dalen tot nul.
Constructie centraal
Financiën wil nu ‘het net breder ophalen’ en van iedereen horen wat zij in de praktijk zien. Het melden kan vertrouwelijk, al is de insteek niet om ‘je buurman aan te geven’, aldus een woordvoerder van het ministerie. Het gaat om de constructie en niet de gebruiker.
‘Ik vind het onwenselijk dat ons belastingstelsel het belastingplichtigen mogelijk maakt om op deze manier zo min mogelijk belasting te betalen’, aldus Van Rij. ‘De aanpak van opmerkelijke belastingconstructies is daarom een belangrijke stap naar een evenwichtiger en neutraler belastingstelsel dat voor iedere belastingplichtige uitpakt zoals het is bedoeld.’
Miljoenennota
De aanpak van ontwijkende constructies moet op termijn €550 miljoen opleveren. Althans dat heeft de coalitie afgesproken bij de onderhandelingen over de Miljoenennota. Het past hoe dan ook bij de plannen van het kabinet om vermogen zwaarder te belasten en de belasting op inkomsten uit werk te verlagen.
Welke constructies als eerste aan de beurt komen, werd toen overgelaten aan de staatssecretaris. Van Rij zal in het voorjaar bekend maken waar hij meer start. Een eerste ronde moet €160 miljoen extra inkomsten in het laatje brengen in 2024, aldus het FD.