Het box 3-arrest van de Hoge Raad zorgt onopzettelijk voor een generaal pardon voor zwart spaarders. Vooral mensen met contant zwart geld profiteren van het einde van de vermogensrendementsheffing, omdat de fiscus niets kan navorderen en ook geen boetes kan opleggen.
Cash is voordeligst
Dat is volgens hoogleraar Koos Boer van de Universiteit Leiden de schuld van de wetgever die het probleem met de spaartaks niet tijdig heeft aangepakt. De zwartspaarders kunnen hun zwarte geld op dit moment alsnog melden zonder consequentie.
Sinds het einde van de heffing over een fictief rendement kan de Belastingdienst neit of nauwelijks belasting navorderen over zwart geld. Als het om cash gaat vist de fiscus helemaal naast het net. Personen die hun zwarte geld in cash verbergen voor de Belastingdienst profiteren het meest van het arrest, schrijft het FD.
Niets meer te vorderen
Verzwegen geld op een buitenlandse bankrekening kan nog tot twaalf jaar terug worden gevorderd, maar mij contant geld is die periode van navordering slechts vijf jaar. Aangezien het zogenaamde Kerst-arrest de heffing met terugwerkende kracht vanaf 207 ongeldig verklaarde, valt er nu helemaal niets meer te vorderen.
Normaal gesproken kon de fiscus eveneens een boete opleggen die kon oplopen tot 300% van de ontdoken heffing. Dat percentage is inmiddels betekenisloos geworden. ‘Een boete van 100% bij een heffing van nul komt nog altijd uit op een boetebedrag van nul’, rekent advocaat Mark Hendriks voor, die regelmatig vermeende zwartspaarders bijstaat.
Pijnlijk neveneffect
Uit recente studies kwam naar voren dat ongeveer €55 miljard aan zwart vermogen van Nederlanders. Het ongewenste neveneffect is volledig toe te rekenen aan de wetgever, stelt hoogleraar belastingrecht Koos Boer van de Universiteit Leiden.
Het is extra pijnlijk omdat spaarders die wel netjes aangifte hebben gedaan maar geen bezwaar aantekenden, voor alle jaren vanaf 2017 zonder deugdelijke juridische grondslag belasting betaald over een fictief inkomen dat zij in werkelijkheid niet hebben genoten, benadrukt Boer.
Gemiste kans
Voor de teruggetreden Jumbo-topman Frits van Eerd zou het neveneffect wel eens goed nieuws kunnen zijn. Er werden bij de doorzoeking op zijn landgoed enkele tonnen aan cash gevonden. Als hij dit geld al langer in huis had en niet heeft aangegeven bij zijn aangifte heeft dat voor hem geen fiscale gevolgen. Hendriks onderschrijft dit, maar nuanceert: ‘Justitie zal natuurlijk nog wel willen weten waar dat geld van afkomstig is’.
De advocaat noemt het ‘een gemiste kans’ als zwartspaarders zich niet melden bij de fiscus. Behalve financieel voordeel brengt het ook verlichting. ‘Beschikken over zwart geld is vaak een grote last voor mensen. Zij slapen er meestal slecht van, weet ik uit ervaring.’
Meer weten over Box 3 heffing vanaf 2017?
Lees verder in Naslag ›