De Europese Commissie heeft opnieuw een pijnlijke nederlaag geleden in een belastingontwijkingszaak. Deze keer valt de klap in een hoger beroep tegen Fiat Chrysler Finance. De Commissie voert al tijden een campagne tegen internationale belastingontwijking door middel van deals tussen multinationals en landen als Luxemburg, Ierland en ook Nederland.
Illegale staatssteun
De financieringsmaatschappij van de Fiat-groep en moederbedrijf Stellantis moest drie jaar terug nog 30 miljoen euro aan achterstallige belasting betalen van de Europese rechtbank. Luxemburg had het bedrijf door middel van een zogenaamde belastingruling, fiscaal voordeel gegeven en dus was er volgens de rechters sprake van illegale staatssteun.
In hoger beroep keurt het Europese Hof van Justitie de ruling dus nu alsnog goed. De rechters stellen onder meer dat de Europese Commissie onvoldoende rekening heeft gehouden met het belastingstelsel van Luxemburg in verhouding tot de regels van de Europese Unie.
Fiscale rechtvaardigheid
Eurocommissaris Margrethe Vestager noemde de nederlaag ‘een groot verlies voor fiscale rechtvaardigheid’ op Twitter. Ze overweegt nog hoger beroep. De kas op slagen bij de hoogste Europese rechter is echter beperkt. Het mag dan alleen nog gaan over principiële juridische afwegingen.
Het is niet de eerste keer dat de Europese Commissie verliest in een dergelijke zaak. In 2019 kreeg Starbucks gelijk en Apple in 2020. Die bedrijven hadden belastingafspraken met respectievelijk Ierland en Nederland. In de zaak tegen Apple is hoger beroep aangetekend. Er loopt nog onderzoek naar de rulings van Nederland met meubelbedrijf Ikea en sportschoenmaker Nike.
Minimumbelasting
Ondanks de tegenslagen blijft de commissie zich vastberaden inzetten tegen illegale belastingvoordelen die lidstaten gunnen aan multinationals. Veel lidstaten hebben de afgelopen jaren dan ook hun fiscale regels aangepast.
Vorig jaar gingen bijna 140 landen akkoord met een minimale winstbelasting van 15 procent voor multinationals, ongeacht de vestigingsplaats van de bedrijven. De nieuwe wereldwijde afspraken moeten belastingontwijking tegengaan en vele miljarden euro’s aan belastinggeld gaan opleveren.
Brievenbusfirma’s
Afgelopen juni liet het ministerie van Financiën nog weten dat belastingontwijking via Nederland als doorsluisland flink is afgenomen onder de nieuwe regels. Het doorsluizen van miljarden via Nederlandse brievenbusfirma’s naar belastingparadijzen gaat echter gewoon door, aldus de Volkskrant.