De kogel is door de kerk. Ernst & Young gaat zich splitsen in een advies- en controletak. Dat heeft het bestuur van het concern donderdag bekendgemaakt. De in totaal 13.000 partners in de 140 landen waar EY actief is, hebben uiteindelijk het laatste woord over de opsplitsing. In het najaar starten de stemmingen. Dit gebeurt land voor land en zal begin 2023 worden afgerond, zo stelt de uitgebrachte persverklaring.
Zegen voor adviestak
In de vijftien landen waar het Big-Four-kantoor het sterkst is vertegenwoordigd, heeft men unaniem ingestemd met de opsplitsing. Dat vertelde chariman en ceo Carmine Di Sibio donderdag tegenover de Britse zakenkrant Financial Times. Die vijftien landen zorgen voor 80% van de jaarlijkse omzet van $45 miljard.
De splitsing van de accountants en consultants levert de partners van EY miljoenen op. Bovendien moet de beursgang van de consultantstak miljarden opbrengen. Het concern staat langer onder hevige druk van de toezichthouder wegens mogelijke belangenverstrengeling tussen de twee takken. De splitsing zou gezien kunnen worden als zegen voor de consultants, mede doordat de accountants onder vuur liggen vanwege een waslijst aan schandalen.
Strafrechtelijke onderzoeken
De gedachte achter de opsplitsing is dan ook dat de consultancy tak zich onafhankelijk, zonder bagage verder ontwikkelen. Het streven is dat adviestak na opslplitsing jaarlijks 18% zal groeien. De controletak zo’n 7%, constateert de Financial Times op basis van informatie van ingewijden. De toenemende druk van het toezicht is te voelen over de hele advies- en accountancysector. Toezichthouders stellen dat consultants niet objectief kunnen adviseren als hun collega’s ook de boekhouding doen.
Zo werd EY in recente jaren regelmatig genoemd bij bedrijven waar sprake was van verduistering, fraude of andere criminele activiteiten. Accountants van het concern worden genoemd in strafrechtelijke onderzoeken en kunnen mogelijk worden vervolgd. Een in het oog springend voorbeeld is het recente faillissement van het Duitse betaalbedrijf Wirecard. Het bedrijf sluisde miljarden weg zonder dat de accountants het doorhadden, aldus het FD.