De VVD verzet zich in de discussie over de invoering van een nieuwe vermogensbelasting. De grootste regeringspartij heeft grote twijfels over het kabinetsvoorstel om een zogenaamde vermogensaanwasbelasting in te voeren. De standvastigheid van de VVD leidt tot frustratie in de Tweede Kamer. Met name coalitiepartner D66 reageerde gefrustreerd.
Belastingontwijking of betalingsproblemen
Volgens VVD-Kamerlid Folkert Idsinga is de vermogensaanwasbelasting-variant het meeste nadelig voor de mensen in het land. Hij waarschuwde eerder al dat belastingplichtigen in betalingsproblemen kunnen komen bij deze variant. Wanneer een vastgoedbelegging is korte tijd veel meer waar wordt bijvoorbeeld. De eigenaar kan onvoldoende middelen hebben om de belastingrekening daarover te betalen.
Mede daarom is de VVD’er voorstander van een vermogenswinstbelasting, waarbij mensen pas afrekenen met de Belastingdienst als de winst is gerealiseerd. Idsinga stelde vorige week dan ook dat hij de beslissing over de variant te snel vond gaan. Zijn partij wil nu daarom een nieuw onderzoek van het kabinet naar deze variant. D66-Kamerlid Romke de Jong waarschuwde voor de nadelige kant van een vermogenswinstbelasting, namelijk belastingontwijking.
Werkelijk rendement
De linkse oppositie, GroenLinks en Partij van de Arbeid vrezen net als D66 dat bij invoering van een vermogenswinstbelasting de belastingbetaling vooral zal worden uitgesteld. Pieter Grinwis van de ChristenUnie vindt dat VVD ‘veel te snel voor sorteert op vermogenswinstbelasting’, de VVD zou ook met voorstellen kunnen komen om de ‘theoretisch superieure’ vermogensaanwasbelasting te verbeteren.
De nieuwe vermogensbelasting staat op de planning voor 2025. In het coalitieakkoord is afgesproken dat vanaf dat moment belasting zal worden geïnd over de werkelijk behaalde rendementen op vermogen. De wens voor een heffing op werkelijk behaald rendement is al jaren een Kamerbrede wens. Door het december-arrest van de Hoge Raad is de noodzaak voor een nieuw stelsel ontstaan.
Deadline
De staatssecretaris deed in april een voorstel op hoofdlijnen waarin vermogenden behalve belasting over inkomen uit hun bezittingen in box 3 betalen, ook over de papieren waardeontwikkeling. Begin volgend jaar zal de wetgeving daarvoor moeten worden behandeld door de Tweede Kamer. Lukt dat niet dan zal de deadline van 2025 onhaalbaar worden.
Hoe krap de planning is werd vorige week al duidelijk tijdens de technische briefing over de hervorming van box 3. D66 vraagt zich nu vanwege de nieuwe opstelling van de VVD af wat de handtekening in het coalitieakkoord nou eigenlijk waard is, aldus het FD.