Er gaan mogelijk verschillende kleine belastingvoordelen op de schop. Het kabinet besloot vrijdag om te gaan onderzoeken hoe en of ze wel zinvol zijn. Onder andere de verlaagde btw voor kappers en schilders gaat onder de loep. Er is al geruime tijd kritiek op de hoeveelheid aftrekposten en uitzonderingen die het Nederlandse belastingstelsel ingewikkeld maken. Staatssecretaris Van Rij (fiscale zaken) laat daarom de komende jaren verschillende zaken evalueren.
Honderd uitzonderingsregels
De verlaagde btw-tarieven werden rond de eeuwwisseling ingevoerd met het idee dat de arbeidsintensieve diensten wel een steuntje in de rug verdienden. Er is echter nooit goed gekeken naar of de invoering dat doel wel heeft bereikt. Zo blijkt nu dat het lage tarief binnen de kappers beroepsgroep niet tot meer omzet heeft geleid.
Mede daarom is er kritiek op de wildgroei aan belastingregelingen en uitzonderingen die zijn ingevoerd in de afgelopen jaren. Onder de critici bevindt zich ook de Algemene Rekenkamer. Vorig jaar stelde het controlerende instituut nog dat de doelstellingen vaak vaag zijn en zelden worden geëvalueerd. In totaal telt Nederland meer dan honderd uitzonderingsregels die bedrijven en burgers meer dan €100 miljard aan belasting besparen.
IB, KOR en autobelastingen
Schrappen van de uitzonderingen zou bovendien betekenen dat het standaardbelastingtarief fors omlaag zou kunnen, aldus de schrap-voorstanders. Van Rij zal dan ook niet alleen naar de verlaagde btw-tarieven kijken maar ook naar bijvoorbeeld de zogeheten innovatie box. Oftewel een korting voor ondernemers die investeren in onderzoek. Verder staat de Kleineondernemersregeling (KOR) op de agenda samen met een reeks aan autobelastingen, zoals de bpm en de mrb. Die laatste kennen tal van uitzonderingen.
Naast al deze bedrijfsbelastingen zullen ook het schijvenstelsel en de heffingskorting in de inkomstenbelasting onder de loep worden genomen, aldus het FD.