Na lange tijd gaat het eindelijk de goede kant op met de slechte Europese reputatie van Nederland. Het is voor het eerst in jaren dat Nederland niet wordt aangesproken op belastingregels voor bedrijven en beleggers door de Europese Commissie. Wel moet het Kabinet snel de arbeidsmarkt hervormen en verduurzamen. Dat schrijft de Commissie in de jaarlijkse aanbevelingen voor Nederland.
Brievenbusfirma’s en bronbelasting
Nederland staat al langere tijd bekend als het slechtste jongetje van de klas als het gaat om het bestrijden van belastingontwijking. De huidige minister van Financiën is niet de eerste die probeert de slechte reputatie van Nederland te verbeteren. De Europese Commissie liet bij eerder aanbevelingen al weten dat Nederland goed op weg was in het bestrijden van de belastingontwijking.
Zo zijn de regels voor brievenbusfirma’s flink aangescherpt en werd er na lange discussie een bronbelasting ingevoerd. Jarenlang werd Nederland gebruikt als doorstroomland waardoor grote multinationals en beroemdheden vrijwel geen belasting konden betalen. Tot vorig jaar hoefden zij bijvoorbeeld geen royaltybetalingen te doen, waarna het geld doorstroomde naar Ierland en de Bermuda-eilanden, schrijft NOS.
Verbeterpunten
Via de zogenaamde doorstroomvennootschappen lopen voornamelijk rente, royalty’s en dividend naar belastingparadijzen als de Bahama’s of de Maagdeneilanden. Van 2015 tot 2019 stroomde er zo jaarlijks €170 miljard euro door Nederland. Hoewel er zeker nog verbeterpunten zijn, blijkt de Commissie nu dus tevreden met wat Nederland de afgelopen aan wijzigingen heeft doorgevoerd.
Brussel is nog altijd zeer bezorgd over de gespannen Nederlandse woningmarkt. Kopers worden nog altijd gedwongen erg hoge leningen aan te gaan om een huis te kopen. Bovendien is huren voor veel middeninkomens ook geen optie vanwege het beperkte aanbod voor deze groep.
Daarnaast zijn er grote zorgen over de arbeidsmarkt. Zo moet er een beter sociaal vangnet voor zzp’ers komen en moet de rem op de flexibilisering van de arbeidsmarkt. Bovendien loopt Nederland achter op het gebied van verduurzaming stelt de Commissie. Te veel energie wordt opgewekt met gas en te weinig huizen maken gebruik van warmtepompen. Op deze manier gaat Nederland de afgesproken klimaatdoelen niet halen, aldus Brussel.