Het gat dat is ontstaan in de begroting vanwege het box-arrest van de Hoge Raad zal waarschijnlijk deels moeten worden opgevangen door ondernemers en beoefenaren van vrije beroepen. De groep met een eigen bv krijgt een hogere belasting op kapitaalvermogen. Dat zal naar alle waarschijnlijkheid deze week bekend worden gemaakt. Met dat geld zullen spaarders die te veel belasting betaalden worden gecompenseerd.
Compensatie voor iedereen
De Hoge Raad oordeelde afgelopen december dat het belasten op basis van fictief rendement niet door de beugel kan. Een arrest met grote gevolgen voor de schatkist. In de eerste plaats vanwege de €4 miljard aan jaarlijkse belastinginkomsten in box 3 maar daarnaast vanwege de compensatie voor de spaarders die sinds 2017 te veel belasting hebben betaald. Het zou wel eens om 1,3 miljoen belastingbetalers kunnen gaan.
De Tweede Kamer wil namelijk iedereen compenseren, niet enkel de 60.000 bezwaarmakers. De rekening zou zomaar nog hoger kunnen uitvallen, stelt Bernard Bavinck, tot 2016 raadsheer in de belastingkamer van de Hoge Raad. Als de spaarders gecompenseerd worden, kunnen ook beleggers geld terugvragen indien zij een lager rendement hebben behaald dan waarvoor de fiscus hen heeft aangeslagen. Hoe groot die groep beleggers is, is onduidelijk.
Vastgoedbeleggers
Het arrest heeft het onderwerp vermogensongelijkheid bovendien hoog op de politieke agenda gezet. GroenLinks-leider Jesse Klaver stelt dan ook er een grote herziening van het belastingstelsel met komen. Daar hoort ook een zwaardere belasting op vermogen en kapitaal bij, wat zijn partij betreft.
Staatssecretaris Marnix van Rij van Fiscaliteit gaf vrijdag prijs dat Klaver wel eens aangenaam verrast zou kunnen zijn met de voorstellen van het kabinet. De voorstellen zullen voor Pasen naar de Tweede Kamer worden gestuurd. Van Rij gaf eerder al aan met name vastgoedbeleggers in het vizier te hebben voor de reparatie. Dat is volgens Edwin Heithuis terecht. Heithuis is hoogleraar fiscale economie en verbonden aan BDO Belastingadviseurs. Beleggers in aandelen en vastgoed hebben van 2017-2020 hoge rendementen behaald.
Geen pinautomaat
Sylvester Schenk van beroepsorganisatie Register Belastingadviseurs zegt dat het te verwachten was dat ook ondernemers de rekening voor de afgeschoten spaartaks op hun bord zouden krijgen. ‘Het imago van de dga is niet best in Den Haag’, constateert hij. VNO-NCW en MKB-Nederland willen nog niet vooruitlopen op de zaken en wachten de voorstellen van de staatssecretaris af. In september zei werkgeversvoorzitter Ingrid Thijssen nog dat het bedrijfsleven geen pinautomaat is.
Dat zei ze nadat de Kamer op een achternamiddag de winstbelasting had verhoogd om een ander begrotingsgat te vullen. Schenk waarschuwt dan ook dat de geldnood niet mag leiden tot ondoordachte veranderingen. Snel geld binnenhalen kan volgens hem nog het best door het tarief in box 2 juist tijdelijk te verlagen. Dga’s keren dan meer reserves uit hun bv’s aan zichzelf uit, waarmee belastinginkomsten naar voren worden gehaald. Dat bleek eerder ook goed te werken, aldus de fiscalist in het FD.